Zdravilna kurkuma v kuhinji in za zdravje

Kurkuma - začimba za zdravje

Kurkuma, ki jo ponekod imenujejo tudi indijski žafran je izrazito rumen začimbni prašek, ki ga pridobivajo iz oranžne korenine rastline Curcuma longa, rastline, sorodne ingverju.

Pri nas še pred nekaj leti kurkuma ni bila zelo poznana ali uveljavljena začimba, razen v začimbnih mešanicah, kot je kari. Zato pa jo že zelo dolgo veliko uporabljajo na Daljnem vzhodu, kjer je vsakdanja sestavina mnogih jedi v njihovi prehrani. Je izredno pomembna začimba v Indiji, kjer bila glavna začimba v kuhinji in pri verskih obredih. V Indiji zraste skoraj celotna svetovna proizvodnja, porabijo pa je 80 odstotkov sami; dodajajo jo skoraj vsaki jedi, naj bo vegetarijanska ali mesna. O kurkumi je pisal tudi Dioscorides okoli leta 100. V Evropo je prispela verjetno prek arabskih trgovcev. V srednjem veku so jo imenovali indijski žafran. Ime ‘rumena začimba’ označuje eno od uporab kurkume: barvilo, ki pa ni topljivo v vodi, temveč le v masti ali alkoholu.

Kurkuma v kuhinji

Na Vzhodu prodajajo praviloma cele korenine, z mletjem pa kurkuma skoraj ne izgubi arome. Prašek je pekočega okusa. Kurkuma daje začimbni mešanici kari (kurkuma ima v njej skoraj tretjinski delež) žarečo rumeno barvo. Z njo začinimo in obarvamo riž, gorčico, slaščice, maslo, margarino, sir, ribe, perutnino, meso, ostre, svetle omake, omlete.

Kaj pa uporaba kurkume za zdravje?

Prevretek iz kurkume pospešuje prebavo, vpliva na delovanje žolča, uničuje klice in pomaga pri boleznih želodca in ledvic. Korenina zdravi katar in nekatere krvne bolezni, zunanje pa jo uporabljamo za zdravljenje zmečkanin. V kitajski in indijski tradicionalni medicini jo uporabljajo proti vnetjem, napenjanju, zlatenici, menstrulnim težavam, krvavitvam in kolikam. Obhladke uporabljajo za lajšanje bolečin in vnetja. Osebe z žolčnimi kamni ali blokado žolčevoda ne smejo uživati kurkume.

kurkuma in uporaba kurkume

Koliko jo je priporočljivo zaužiti na dan?

Priporočen dnevni odmerek za zdravljenje katere koli od zgoraj omenjenih težav, je okoli 4 grame oziroma za eno zvrhano žličko. Najboljše rezultate dobimo, če to količino razdelimo na tri dele in jo zaužijemo zjutraj, opoldne in zvečer. Nekatere študije so pokazale, da so manjši dnevni odmerki (med pol grama in gramom in pol) primerne za preventivo ali varovanje.

Rezultate lahko dodatno izboljšamo, če kurkumo zaužijemo v obliki, ki jo telo laže presnovi. Ena možnost je, da žlički kurkume primešamo žličko lecitina. Mešanico lahko zaužijemo samo ali z majhno količino hrane, vode ali soka. Če ne prenesemo okusa same kurkume, lahko z njo z nekaj truda napolnimo prazne kapsule za zdravila in jo zaužijemo tako. Število kapsul, ki jih je treba zaužiti, je odvisno od njihove velikosti, tako da skupaj vsebujejo približno štiri grame kurkume.

S kurmumo učinkovito proti revmi

Klinične raziskave dokazujejo učinkovitost kurkumina pri zdravljenju revmatoidnega artritisa, saj je, kot že omenjeno, močan antioksidant. To pomeni, da uničuje proste radikale, ki znatno poškodujejo celice in celične membrane. Prosti radikali pri revmatoidnem artritisu povzročajo boleča vnetja in tudi poškodbe sklepov. Bolniki, ki so sodelovali v raziskavi, so povedali, da jim je dodajanje kurkume precej olajšalo in skrajšalo jutranjo okorelost, podaljšalo obdobje boljše gibljivosti in zavrlo otekanje sklepov.

Tudi proti raku prostate

Čisto posebna zgodba je delovanje kurkume na raka prostate. Znano je že, da zelenjava zadržuje napredovanje raka na prostati, kar posebej velja za paradižnik (v mezgi, kjer je največ zaščitnega likopena), brokoli oziroma vso zelenjavo iz družine križnic (zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, koleraba in repa). V raziskavi se je pokazalo, da kurkumin zadržuje rast tumorja. Še najboljši učinek pa je pri součinkovanju koristnih sestavin zelenjave iz družine križnic in kurkumina. To pomeni, da je pametno jesti zelenjavo s kurkumo. Tega znanstveniki še niso uradno potrdili, vendar dosedanje raziskave obljubljajo, da gre za zmagovito kombinacijo.

Kurkuma je koristna začimba za jetra in srce

Naštevanja koristnih učinkov kurkume še ni konec. Dokazano je tudi, da izboljša delovanje jeter, tako da razstruplja jetra. Znanstveniki predvidevajo, da bi redno uživanje kurkume preprečilo škodljivo delovanje karcinogenov v hrani. Poleg tega naj bi kurkumin preprečeval oksidacijo holesterola, ki poškoduje stene krvnih žil in ustvarja obloge v žilah, to pa pomeni napredovanje ateroskleroze, ki je smrtno nevarna. Ker kurkuma vsebuje vitamin B6, s tem znižuje raven homocisteina, ki neposredno povzroča poškodbe žil.

Proti multipli sklerozi in Alzheimerjevi bolezni

Na univerzi v Nashvillu v Tennesseeju so v preliminarnih raziskavah na podganah dokazali, da kurkuma pomaga pri preprečevanju napredovanja multiple skleroze. Raziskave se še nadaljujejo, vendar znanstveniki predpostavljajo, da bodo lahko dokazali, da je zdravljenje multiple skleroze z običajnimi zdravili z dodajanjem kurkume za bolnike zelo učinkovita terapija. Na to kaže tudi dejstvo, da imajo v deželah azijskega sveta, kjer v jedeh kraljuje kurkuma, malo bolnikov z multiplo sklerozo. Na kalifornijski univerzi pa so raziskovali učinek kurkume na Alzheimerjevo bolezen. Prav zdaj poteka raziskava na ljudeh, kajti raziskava na živalih je dokazala, da kurkuma varuje možgane in preprečuje nastanek in razvoj Alzheimerjeve bolezni. Tudi ti izsledki so bili objavljeni v strokovni literaturi.

Več o kurkumi: www.bodieko.si/kurkuma-cudezna-zacimba-z-daljnega-vzhoda