Čudežni matični mleček za lepoto in zdravje

Matični mleček

Matični mleček je najbolj kompleksna snov iz čebeljega panja in je ključ za razvoj čebelje družine. Njegova občutljivost in zelo majhna količina zahtevata pri pridelovanju veliko spretnosti ter skrbi za čistočo. Največ matičnega mlečka proizvedejo na Kitajskem, Japonskem in v Koreji. Tudi v Sloveniji imamo proizvodnjo matičnega mlečka, ki pa, žal, ne pokrije vseh potreb. Danes matični mleček uporabljajo na različnih področjih, tako v farmaciji in prehranski industriji kot tudi v kozmetiki.

Matični mleček izločajo mlade čebele delavke od 6. do 15. dneva starosti. Nastaja v njihovih krmilnih in mandibularnih žlezah. V tem času mlade čebele imenujemo čebele dojilje. Z matičnim mlečkom hranijo vse čebelje ličinke 3 dni, po tretjem dnevu pa samo ličinko, iz katere se bo razvila matica. Matični mleček pa je tudi hrana matice vse življenje. Zaradi hranjenja z matičnim mlečkom se matica bistveno razlikuje od čebele delavke. Je dvakrat večja od čebele, razvije se ji sposobnost zaleganja jajčec in živi 4–5 let, čebela delavka pa v povprečju 45 dni (razen zimskih čebel).

Čisti matični mleček je od umazano bele do belorumene barve, kremaste strukture, običajno nehomogen, ker vsebuje netopna zrnca različnih oblik in velikosti. Ima  kiselkast in oster vonj ter je grenko-kislega in ostrega okusa. Po daljšem skladiščenju barva postaja temnejša, bolj rumena, okus pa žarek.

Pravilno shranjevanje

Ker matični mleček vsebuje do 70 % vode, ga je nujno hraniti v hladilniku ali zamrzovalniku.

Glavna sestavina suhe snovi mlečka so beljakovine. Med maščobnimi kislinami pa v matičnem mlečku najdemo v najvišji koncentraciji 10-hidroksi dekanojsko kislino in 10-hidroksi-2-dekanojsko kislino. Ti dve kislini sta tudi odgovorni za pomembno biološko aktivnost matičnega mlečka. Ta kislina deluje tudi zaviralno na razvoj plesni in bakterij, kar je zaradi visoke vsebnosti vode v mlečku zelo dobrodošlo. Vsebnost teh kislin je tudi kazalnik svežosti matičnega mlečka.

Matični mleček vsebuje še druge maščobne kisline in tudi nekaj sladkorjev. Poleg tega vsebuje precej mineralnih snovi in vitaminov. Zelo bogat je z vitamini B-kompleksa. V matičnem mlečku pa so našli še številne druge snovi, med drugimi acetilholin in razne antibakterijske snovi.

Geografsko poreklo lahko določimo z analizo cvetnega prahu.

Raziskave so pokazale, da se matični mleček najbolje ohrani pri zmrzovanju na – 20 °C. Pri tem načinu ostaneta tudi barva in viskoznost približno enaki. Hranjenje v hladilniku pri + 4 °C je sicer malo slabše, vendar še sprejemljivo. Barva se malenkostno spremeni, potemni, viskoznost pa se precej poveča v primerjavi z začetno vrednostjo. Shranjevanje na sobni temperaturi ni primerno.

Pestre možnosti za uporabo

Uživamo lahko svež matični mleček ali pa ga uživamo v kombinaciji z medom in drugimi čebeljimi pridelki ali v kombinaciji z drugimi živili. Poleg tega ga lahko uporabljamo tudi v različnih pripravkih za nego telesa. Matični mleček lahko uporabljamo kot dodatek v prehrani zdravega ali bolnega človeka. Primeren je tako za otroke, aktivno prebivalstvo kot tudi za starostnike. Pred jemanjem se je treba prepričati glede alergije na matični mleček.

Dnevno je priporočljivo zaužiti vsaj 100–300 mg svežega matičnega mlečka. V nujnih primerih pa dozo povečamo na vsaj 1 g dnevno. Poznamo pa tudi številne primere, ko so bolniki krajši čas uživali do 10 g matičnega mlečka dnevno (šokterapija). Jemljemo ga zjutraj na tešče oz. pred obrokom. Najbolje je, da ga damo pod jezik in počakamo, da se počasi vsrka. Če nam okus ne prija, ga popijemo z malo tekočine.

Majhne koncentracije so lahko dodatek k naši vsakodnevni prehrani. Vsekakor pa mora jemanje trajati vsaj en mesec, še bolje 6 tednov. To lahko ponovimo nekajkrat letno. Otrokom zmanjšamo količino na polovico.

Matični mleček in zdrav organizem

Matični mleček uživamo za:

 • vzdrževanje dobre psihične, fizične in tudi seksualne kondicije,
 • premagovanje težjih fizičnih in psihičnih naporov (športniki) ter
 • upočasnjevanje procesov staranja.

Matični mleček uporabljamo tudi v raznih kozmetičnih pripravkih. Veliko vlogo pri tem ima pantotenska kislina, ki je poznana celo kot antidermatitisni vitamin.

Lastnosti matičnega mlečka v kozmetičnih izdelkih so:

 • pospešuje obnavljanje povrhnjice,
 • normalizira izločanje žlez ter
 • izboljšuje elastičnost in vlažnost kože.

Matični mleček in bolan organizem

Matični mleček se uporablja pri:

 • utrujenosti organizma,
 • izgubi apetita,
 • izgubi teže,
 • nedohranjenosti organizma,
 • anemiji,
 • arteriosklerozi,
 • moški impotenci in ženski frigidnosti,
 • menstrualnih težavah,
 • psihičnih težavah,
 • nekaterih boleznih kože (dermatoze),
 • izsušenosti kože in
 • aknah.

Mag. Malči Božnar