Ortopedski stol: Aktivno sedenje za preprečevanje bolečin v hrbtu

ortopedski stol

V današnjem okolju vse več časa preživimo v sede. V povprečju odrasle osebe preživijo več kot pol dneva v sedečem položaju, kar pa privede do vse večjih bolečin v hrbtnem in vratnem predelu telesa. Tudi če del svojega dneva namenimo telovadbi to ni dovolj, da bi negirali negativne posledice sedenja. Na tem področju so bile narejene že številne raziskave, ki so ugotovile da prekomerno sedenje povzroča številne zdravstvene težave, kot so debelost, diabetes, težave s srcem in ožiljem, v najbolj ekstremnih primerih pa prekomerno sedenje povzroča tudi nastanek raka. Da preprečimo nastanek teh zdravstvenih težav imamo na voljo dve rešitvi: lahko preživimo manj časa v sedečem položaju, vendar pa večina delovnih mest v pisarni to onemogoča. Zato moramo izbrati drugo rešitev, ki izboljša našo izkušnjo med sedenjem. V ta namen vam predstavljamo ortopedski stol, ki deluje na principu aktivnega sedenja.

Kako deluje aktivno sedenje?

Ortopedski stoli podpirajo aktivno sedenje z uporabo gibljivega sedeža, ki sledi nagibu telesa ter tako lajšajo napore v predelu hrbta in krepijo hrbtne mišice. Aktivno sedenje na dolgi rok privede tudi do izboljšanja drže in zmanjšanja vpliva stresa na telo. Hrbtenica je tako vedno v naravnem položaju in ne povzroča bolečin, ki jih začutimo ob uporabi običajnih stolov, ki podpirajo pasivno sedenje. Celotna ideja ortopedskega stola temelji na posnemanju sedenja na terapevtski žogi. Le-ta je že dolga leta v uporabi kot orodje za preprečevanje bolečin v predelu hrbtenice. Z implementacijo funkcionalnosti terapevtske žoge v ortopedske pisarniške stole tako prihranimo tudi čas, ki bi ga porabili pri terapijah za preprečevanje bolečin hrbta. Samo sedenje na aktivnem stolu povzroča enake gibe in držo kot jo imamo pri stoječem položaju ali hoji. Za pravilno sedenje na ortopedskem pisarniškem stolu moramo malenkost spremeniti našo držo pri sedenju in sicer je potrebno bolj odpreti razmerje med nogami in trupom. Povečanje kota med nogami in trupom privede do bolj pokončne drže in preprečuje ponovno krivljenje hrbta. V tem novem položaju noge opravijo več dela in zmanjšajo pritisk na hrbtenični predel.

Aktivno sedenje predstavlja veliko spremembo za naše telo, saj se mora telo navaditi na drugačen položaj pri sedenju. Zato je priporočeno, da to spremembo uvajamo postopoma. Na začetku poizkusite sedeti na aktivnem ortopedskem stolu zgolj uro ali dve na dan. Telo bo postopoma krepilo hrbtne mišice in prilagodilo pravilno držo telesa, s tem pa bo sedenje na aktivnem stolu vedno lažje. Končni rezultat bo pisarniško delo brez bolečin v hrbtu!

Kako do svojega ortopedskega stola?

Vsi ortopedski stoli temeljijo na mehanizmu »Body-Balance-Tec-Gelenk«, ki omogoča samo gibanje sedeža. Na voljo je več različnih modelov, oblikovanih za vse človeške okuse in potrebe. Modeli se razlikujejo predvsem v funkcionalnosti, barvi in materialu, kar seveda vpliva tudi na ceno samega stola. Dražji modeli so tako tapecirani v pravo usnje in vsebujejo relax synchro mehanizem, ki omogoča še večjo prilagodljivost stola uporabnikovim potrebam. Če pa želimo zagotoviti samo aktivno sedenje brez dodatnih funkcij pa so na voljo tudi ortopedski stoli, ki so bolj cenovno dostopni.

Več informacij o ortopedskih stolih za aktivno sedenje lahko pridobite na spletnem naslovu https://www.e-miza.si/product-category/ortopedski-stol/