Oralno jemanje eteričnih olj: Jesti ali NE jesti eterična olja?

Eterična Olja - oralno jemanje eteričnih olj da ali ne?

Ko mi na ušesa pride, da nekdo v Sloveniji priporoča oralno jemanje eteričnih olj, me vedno čudi in pravzaprav kar razjezi. Ali je ta oseba pripravljena prevzeti odgovornost za možne škodljive posledice, ki se utegnejo pojaviti pri oralnem jemanju? Morda se niti ne bodo pojavile takoj, ampak čez nekaj let … Po navadi v bolezni ostanemo sami s svojim telesom in lahko se le tolčemo po glavi, zakaj se nismo bolje informirali. Po dvajsetih letih ukvarjanja z aromaterapijo, ki je iz strasti počasi prerasla v poklic, vam priznam naslednje: več kot vem o aromaterapiji, bolj previdna sem!

Do rastlin čutim globoko spoštovanje in hvaležnost. Od ‘pamtiveka’ so ljudstva po vsem svetu uporabljala rastline za prehrano in zdravljenje ter marsikatere rastline upravičeno po božje častila. Ne nazadnje se je tudi farmacevtska industrija najprej podala na teren, raziskala, kaj v rastlini zdravi, ter nato izolirala učinkovito komponento, jo sintetizirala ter zdravnikom in bolnikom ponudila v obliki medikamenta.

Za oralno jemanje eteričnih olj je potrebno poglobljeno znanje

Dejstvo je, da rastline (tudi) zdravijo. Verjetno so imeli ljudje v časih večje povezanosti z naravo bolj poglobljeno znanje o rastlinah, ki so jih obkrožale. Letos sem se potepala po notranjosti Sardinije in začudila sem se, da je skoraj vsak domačin znal pokazati, poimenovati in opisati učinke kakšne zdravilne rastline ob poti; ljudje vseh starosti in profilov, od babic do otrok. Čestitke! Zelo povezani so s svojim okoljem in ne čudi, da imajo visoko stopnjo prehranske samooskrbe.

Zakaj vam to omenjam? Ker je aromaterapija relativno mlada veda, še posebej v Sloveniji, kjer so se šele pred nekaj leti pojavila prva izobraževanja o eteričnih oljih. Znanja o rastlinah in zeliščarstvu so seveda stara, vendar se z odhajanjem starejših generacij tudi naglo izgubljajo. Po drugi strani smo trenutno priča »aroma bumu«: na poličkah drogerij, trgovin, na stojnicah, v trgovinah s pohištvom, povsod lahko že kupimo »eterična olja«. Vendar povprečen kupec ne razlikuje med eteričnim in parfumskim oljem, ali med eteričnim in maščobnim oljem, ali med eteričnim oljem in isto rastlino v obliki tinkture. Daleč smo še od poznavanja res kakovostnih in nepotvorjenih eteričnih olj, kompleksnosti njihove kemične strukture, specifičnih učinkih, znanju o sinergijskih kombinacijah in podobnem.

Tako dobimo precej nevarno kombinacijo, ki smo ji ta hip priča v Sloveniji:

  • pomanjkljivo znanje o eteričnih oljih,
  • obče dostopna »eterična olja« različne kakovosti,
  • neselekcionirano bombardiranje z nasveti in reklamami.

V medijih, na spletu, forumih ipd. so namreč prisotni povsem nedvoumni nasveti in recepti o premagovanju vnetij z »nekaj kapljami« origana, o blagodejnih učinkih eteričnega olja limone v kozarcu vode zjutraj na tešče, o dvigovanju moške potence z eteričnim oljem muškatnega oreščka, hujšanju z eteričnim oljem janeža itd.

Kako uporabljamo eterična olja za uživanje?

Seveda, vse je načeloma res! Ampak, in to je velik AMPAK: bistvena razlika je v tem, ali za zdravljenje uporabite rastlino v zeliščarskem smislu, torej v obliki čaja, tinkture, soka, zeliščne kapsule, izlužnine, mazila itd., ali v obliki eteričnega olja.

Eterična olja so namreč izredno koncentrirane snovi, ki jih pridobivamo z destilacijo ali hladnim stiskanjem. Rastline vsebujejo le od 0,007 % eteričnega olja (npr. rman) do največ nekaj odstotkov (npr. citrusi, klinčki, kadilo itd.). Potrebujemo torej ogromno rastlin za čisto malo eteričnega olja oz. drugače: v eni steklenički je lahko cela njiva. Ne bom pozabila gospe, ki mi je opisala, kako začudena je bila, ko je iz 500 sadik melise pridobila stekleničko 15 ml eteričnega olja melise (torej cca 300 kapljic), ali znanca, ki je iz ogromne vreče smrekovih iglic pridobil nekaj kapelj eteričnega olja smreke.

V aromaterapiji torej nikoli ne gre »samo za eno kapljo«. In razlika med zdravilom in strupom je pogosto le v odmerku. Mar ni zanimivo, da celo starogrška beseda phármakon pomeni hkrati strup in zdravilo? Aromaterapija je lahko zelo učinkovita pri zdravljenju, lahko pa tudi škoduje, in sicer predvsem našim jetrom in ledvicam, kar se pokaže šele na dolgi rok.

Dve poti uporabe eteričnih olj …

V aromaterapiji načeloma obstajata dve poti oz. dve šoli: angleška in francoska. Angleška šola priporoča uporabo eteričnih olj na nežne načine: v dišavnih lučkah, kopelih, masažnih oljih itd. Koncentracije eteričnih olj v mešanicah so precej nizke in eterična olja se ne nanašajo neposredno na kožo, zato je ta pristop zelo primeren za začetniško ali ljubiteljsko ukvarjanje z aromaterapijo.

Francoska šola pa je druga zgodba, kjer je mnogo aromaterapevtov klasično izobraženih zdravnikov, ki se specializirajo za področje aromaterapije. T. i. »klinični aromaterapevti« nato zdravijo svoje paciente z močnimi odmerki eteričnih olj in z oralno, rektalno ter vaginalno uporabo, pri čemer natančno diagnosticirajo pacienta in pri predpisovanju aromaterapevtskih pripravkov upoštevajo celotno zdravstveno sliko osebe (starost, možne kontraindikacije z jemanjem zdravil, krvni tlak, alergije itd.) ter prevzamejo odgovornost za izid zdravljenja. Kot smo izvedeli na letošnji aromaterapevtski in zeliščarski konferenci Botanica 2014 v Dublinu, v Franciji izvajajo veliko število znanstvenih raziskav o učinkih eteričnih olj, kar je nujen prvi pogoj za varno interno predpisovanje eteričnih olj.

Angleško šolo aromaterapije so večinoma razvijali maserji in zeliščarji, francoska šola pa je bila že od začetkov bolj povezana z uradno medicino in z resnično kritičnimi zdravstvenimi okoliščinami. Dr. Jean Valnet, eden izmed utemeljiteljev francoske aromaterapije, je s pomočjo eteričnih olj razkuževal kirurško opremo na bojišču med drugo svetovno vojno.

Ali torej lahko uporabljamo eterična olja oralno?

Moj dobronamerni sklep bi torej bil: če niste strokovnjak s poglobljenim strokovnim znanjem in z dolgoletnimi izkušnjami s področja klinične uporabe eteričnih olj ter delovanja telesa, potem raje uporabljajte aromaterapijo na nežne in varne načine. Teh je namreč mnogo.

Varni načini uporabe eteričnih olj:

  • v dišavni lučki (cca 10 kapljic za 15 m2 velik prostor),
  • v kopeli (7 kapljic eteričnih olj, pomešanih z žlico smetane ali medu) in
  • v masažnih oljih (1 % eteričnih olj, vmešanih v hladnostisnjeno olje).

Ena izmed vodilnih referenc na področju aromaterapije, Kurt Schnaubelt, celo navaja, da je lahko dermalna uporaba eteričnih olj bolj učinkovita kot oralna, ker eterična olja v tem primeru prodrejo neposredno v kri. In torej niso v stiku z občutljivimi sluznicami in niso podvržena prebavnim encimom, pa tudi manj verjetno je, da bodo povzročila slabost ali bruhanje itd.

Vsem, ki so vas eterična olja povabila v svoj čudoviti dišeči svet, svetujem naslednje:

  • najprej uporabljajte eterična olja zgolj v dišavni lučki, šele kasneje dermalno,
  • kupite si res odlična eterična olja certificiranih znamk (kakovost ima svojo ceno),
  • oskrbite se s kakovostno strokovno literaturo ali se udeležite izobraževanja in
  • preizkušajte možnosti uporabe eteričnih olj previdno ter počasi.

Moj namen nikakor ni, da vam naženem strah v kosti. Rada bi vas le spomnila, da je previdnost mati modrosti. Za pisanje o oralni uporabi eteričnih olj sem se odločila ravno zato, ker obožujem aromaterapijo in želim, da obogati življenja čim več ljudi, morda tudi vaše. Vendar so v primeru aromaterapije še posebej pomembni prava mera, velika pozornost pri nakupu materialov ter nenehno izpopolnjevanje znanja, kajti le tako boste lahko tudi na dolgi rok uživali blagodejne učinke aromaterapije. In na tej poti vam želim vse dobro.

Ana Ličina