Kako se upreti varanju?

Varanje

Prevare niso značilne samo za odnose, ki so v razsulu. Tudi osebe, ki ljubijo svoje partnerje in bi svoje razmerje opisale kot srečno, lahko podležejo skušnjavi. Morda niste nikoli pomislili, da se lahko to zgodi tudi vam, nato pa nenadoma ugotovite, da vedno pogosteje sanjarite o osebi, ki ni vaš partner. Po eni strani vas muči slaba vest, vendar se zdi skušnjava prevelika, da bi se ji lahko uprli.

Nerealistično bi bilo pričakovati, da ne boste nikoli pomislili na to, da bi prevarali svojega partnerja. Seveda pa misel še ni dejanje. Naj se zdi skušnjava še tako velika, prevara pa neizogibna, ste vi tisti, ki odloča. Kako se torej upreti želji, ki se zdi neobvladljiva, in ohraniti odnos z osebo, ki ste ji obljubili zvestobo?

1. Vživite se v kožo svojega partnerja

Osebe, ki prevarajo svojega partnerja, so v trenutkih, ki vodijo do prevare, osredotočene samo nase. Pri tem ne gre nujno za trenutke v dobesednem pomenu besede. Pogosto je to večtedensko ali celo večmesečno obdobje. Medtem ko se predajate sanjarjenju o osebi, ki vas seksualno privlači, razmišljanju o stikih s to osebo ipd., podoba vašega partnerja vse bolj bledi. V ospredju so namreč vaše želje. Naklonjenost, ki ste je deležni, vam laska. Hormoni divjajo. Dejanska prevara pa se zdi le še vprašanje časa. Če se prepoznate v opisu, poskušajte narediti korak nazaj. Pomislite, kako bi se počutili, če bi bili vlogi zamenjani. Predstavljajte si, da izveste, da vas je partner prevaral. Poskušajte ponotranjiti bolečino, ki bi sledila, občutek izdaje, skrhano samozavest, prejokane noči … Skušnjava bo tako praktično v hipu precej manjša.

2. Razmislite, kakšen bi bil odziv vašega partnerja, če bi izvedel za prevaro

Zamislite si pogovor, ki bi sledil, če bi se odločili za prevaro, vaš partner pa bi nato za to izvedel. Poskušajte si predstavljati vsako besedo. Kaj natančno bi rekel partner? Kaj bi na to odgovorili? Kaj bi vaš partner najverjetneje naredil potem? Konkretnejši ko boste, lažje boste začutili, v kako težki situaciji bi se znašli.

3. Ne idealizirajte »nove osebe«

Nova simpatija se lahko zdi skorajda popolna. Vendar je to posledica dejstva, da vidite samo površino, ne pa vseh tistih drobnih pomanjkljivosti, ki se običajno razkrivajo postopoma. Flirtanje je tako prijetno prav zato, ker je povsem neobvezujoče. Trenutno imate občutek, da ste svobodni kot ptiček na veji, toda najverjetneje ste se tako počutili tudi takrat, ko ste spoznavali svojega partnerja. Ko metuljčki v trebuhu odletijo, se začne zahtevno delo, katerega sad je ljubezen, ki je precej močnejša od zaljubljenosti. Ali ste zaradi avanture, ki bo prej ali slej privedla do spoznanja, da nova oseba ni tako popolna, kot ste si predstavljali, resnično pripravljeni zavreči vse, kar ste zgradili s partnerjem?

4. Poiščite nekoga, s komer se boste lahko pogovorili o svoji stiski

Ubesedite svoje želje, stiske, načrte, skušnjave – če seveda obstaja oseba, ki ji lahko povsem zaupate. Ko boste tisto, kar se trenutno odvija samo v vaši glavi, izrekli naglas, se boste morali soočiti z realnostjo in na situacijo pogledati z malce treznejšo glavo.

5. Energijo usmerite v obstoječi odnos

Kaj je tisto, kar pogrešate v trenutnem odnosu? Kako bi lahko obudili ugašajočo iskrico strasti? Ne osredotočajte se samo na tisto, kar lahko partner da vam, ampak razmišljajte tudi o tem, kako lahko sami postanete boljši partner. Energijo, ki jo trenutno usmerjate v razmišljanje o osebi, ki vas mika, torej preusmerite v obstoječi odnos.

6. Daleč od oči – daleč od srca

Če je mogoče, poskušajte čim manj časa preživeti v družbi osebe, zaradi katere razmišljate o tem, da bi prevarali partnerja. Skušnjavi se namreč najlažje upremo tako, da jo odstranimo. Sprva bo najverjetneje težko, toda postopoma bo postajala želja vse manjša.