Drobnjak: Zdrava alternativa za tiste, ki ne marajo česna

Drobnjak

Ste že spomladi na vrtu posadili drobnjak, zdaj pa ga imate toliko, da ne veste več, kam z njim? Gojiti so ga začeli okrog leta 1200 v Indiji, prej pa se v starih spisih ne omenja. Izvira torej iz Osrednje Azije, danes pa rase že povsod po Evropi. Vsebuje veliko vitaminov C, A in B2, eterično olje v drobnjaku pa je podobno tistemu, ki ga vsebujeta česen in čebula. Njegova prednost je v tem, da omenjeno eterično olje vsebuje v precej nižji koncentraciji, zato ga lahko uživajo tudi tisti, ki sicer česna in čebule ne prenašajo. Drobnjak blagodejno deluje na prebavo, ožilje, ledvice, dihala in kožo, ima pa tudi razstrupljevalne učinke.

Drobnjak zavira nastanek tumorjev

Po študijah sodeč drobnjak preprečuje tudi nastanek tumorjev. Fenolne spojine, pridobljene iz drobnjaka, zavirajo rast tumorjev, lovijo proste radikale in nam pomagajo izločati težke kovine iz telesa. Po poročanju japonskih in korejskih znanstvenikov spojine v drobnjaku zavirajo raka debelega črevesja, raka prostate in dojke.

Protibakterijsko delovanje

Drobnjak pomaga pri čiščenju žil in preprečuje nastanek ateroskleroze. Encimi v drobnjaku delujejo tudi proti strjevanju krvi, zato je ob uživanju drobnjaka tveganje za srčno ali možgansko kap manjša. Sulfidi v drobnjaku delujejo protibakterijsko, flavonoidi pa protimikrobno, zato je drobnjak uspešen v boju z mnogimi vnetji in alergijami. Sveže porezan drobnjak sesekljajte, ga dajte v plastične lončke in shranite v zamrzovalniku. Na tak način se bo ohranila večina koristnih učinkovin, ki jih vsebuje. Dodajate ga lahko skoraj vsem zelenjavnim jedem, juham, solatnim prelivom in prikuham. Pripravite pa lahko tudi okusen namaz iz skute in svežih zelišč.

Recept za skutni namaz z drobnjakom

200 g sveže kozje skute, pol skodelice nasekljanega drobnjaka, pol žličke svežega origana, pol žličke svežega timijana, sok ene limone, pol žličke popra in ščepec soli (po potrebi) zmešajte v mešalniku in tako pripravljen namaz ponudite skupaj s popečenimi kruhki. Namaz okrasite s peteršiljem in nekajn kapljicami kvalitetnega bučnega olja.