Recept: Zeleni cmočki iz kopriv

Zeleni cmočki iz kopriv

Zeleni cmočki iz kopriv bodo popestrili vaš jedilnik, nadvdušili pa bodo tudi vaše najmlajše, saj jim lahko ponudite zdrav obrok, ki ga pripravite skupaj. Na ta način lahko tudi svoj otrokom postrežete špinačo in korpive, ki jih sicer verjetno ravno ne obožujejo, ko jih zagledajo na krožniku.

Sestavine:

  • 800 g mlade špinače
  • 400 g mlade koprive
  • 3 jajca
  • 300 g sveže skute
  • 60 g naribanega ovčjega sira
  • 1 žlica moke
  • 60 g masla
  • Sol
  • Poper
  • muškatni orešček
  • žajbelj – po okusu

Priprava:

v rahlo slanem kropu za nekaj minut blanširamo špinačo in koprive. S penovko poberemo zelenjavo iz kropa, jo ohladimo, z rokami dobro ožamemo in na drobno sesekljamo. Vodo od kuhanja prihranimo za kuhanje cmočkov. Sesekljano zelenjavo nato v ponvi s teflonsko oblogo toliko časa pražimo, da izhlapi vsa voda. Nato zmes špinače in kopriv ohladimo.

V skledi stepemo celo jajce in 2 rumenjaka, dodamo žličko soli, muškatni orešček in poper. Jajčni zmesi primešamo skuto in ovčji sir ter vse skupaj primešamo pripravljeni zelenjavi. Dodamo moko in posolimo. Skledo z vsebino za nekaj ur postavimo v hladilnik.

Zavremo vodo. Z žlico, ki jo pomakamo v vodo, iz zelenjavne mase oblikujemo cmočke, ki jih, namazane z jajčnim beljakom, polagamo na leseno desko. Cmočke drugega za drugim mečemo v krop in jih kuhamo vsaj 3 minute, da splavajo na površje. S penovko jih previdno poberemo in polagamo na cedilo. Porazdelimo jih po segretih krožnikih, prelijemo z raztopljenim maslom in odišavimo z žajbljem. Lahko jih prelijemo tudi z redko paradižnikovo omako.

Preberite si tudi, zakaj je koristno korpive vključiti v našo prehrano: https://www.zdravje.si/kopriva