Peteršilj na našem krožniku za več zdravja

Peteršilj za zdravje

Peteršilj se zelo pogosto uporablja za dekoracijo krožnikov oziroma jedi, vendar je v resnici mnogo več kot le dekorativna začimba. Že več kot 2000 let si ljudje pomagajo s peteršiljem pri premagovanju različnih zdravstvenih težav. Pravzaprav je osupljivo, s kako majhno količino peteršilja lahko zaužijemo ogromno potrebnih hranil. Dve žlici te začimbe na primer vsebujeta več kot 150 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K in približno 16 odstotkov vitamina C. Peteršilj je tako zagotovo ena najboljših začimb za vaše zdravje!

Okrepitev kosti in imunskega sistema

Uživanje peteršilja lahko zaradi velikih količin vitamina K pripomore h krepitvi oziroma zdravju vaših kosti, peteršilj pa bo sprostil tudi napetost v mišicah. Poleg tega pa je ta začimba odlična tudi za okrepitev imunskega sistema. To je povezano predvsem z vitaminom C, ki ga najdemo v peteršilju, obenem pa se v njem nahajajo tudi drugi antioksidanti, ki ščitijo vaš organizem pred škodljivimi prostimi radikali. Tako lahko uživanje peteršilja zmanjša možnosti za številna kronična obolenja, med drugim celo za različne vrste raka. 

Preprečevanje ledvičnih kamnov

Za ljudi, ki že imajo težave z ledvicami, peteršilj morda ni najboljša izbira, saj vsebuje oksalate. Vendar pa lahko po drugi strani pomaga pri zmanjševanju tveganja za to, da bi do težav sploh prišlo. Študije namreč kažejo, da peteršilj znižuje količino kalcijevih oksalatov, kar lahko prepreči tvorbo ledvičnih kamnov.

Ublažitev bolečin v sklepih

Peteršilj je med drugim znan tudi po svojem protivnetnem delovanju. Uživanje peteršilja lahko tako pomaga vsem, ki se spopadate s kroničnimi bolečinami v telesu, na primer z bolečinami v sklepih. Peteršilj vam bo pomagal pri ublažitvi bolečin – in to brez nezaželenih stranskih učinkov.

Premagovanje utrujenosti

V peteršilju lahko najdemo tudi kar nekaj železa, zato je koristen za vse ljudi z anemijo. Če imate težave s pomanjkanjem železa, torej ne pozabite jedem pred zaužitjem dodati še malce peteršilja, najbolje svežega. Zaradi vitamina C v peteršilju se bo železo absorbiralo precej hitreje in lažje. Ker je anemija pogosto povezana z utrujenostjo, boste imeli s pomočjo peteršilja precej manj tovrstnih težav. 

Peteršilj kot prva pomoč pri zastajanju vode v telesu

Verjetno ste že slišali, da vam lahko peteršilj pomaga pri odvajanju vode iz telesa. Tako pripomore tudi k razstrupljanju telesa, dodajanje peteršilja jedem pa lahko koristi tudi vsem z nekoliko slabšo prebavo.