Lubenica – izjemno zdrava poletna osvežitev

Lubenica

Lubenica je nepogrešljivi del poletja. Težko se je upreti mamljivi rdeči barvi notranjosti lubenice, ki obljublja hitro osvežitev, združeno s prijetno sladkobo. To je seveda povezano predvsem z dejstvom, da lubenica vsebuje ogromno vode. Vendar pa lubenica ni tu samo zato, da poteši našo žejo, ampak je tudi izjemno zdrava. Čeprav je sestavljena pretežno iz vode, lahko v njej najdemo tudi veliko koristnih hranilnih snovi, predvsem antioksidantov, ki imajo pozitiven vpliv na naše zdravje. Energijska oziroma kalorična gostota lubenice je zelo majhna, zato si jo lahko brez skrbi privoščite, tudi če ste na dieti.

Katere so najpomembnejše hranilne snovi v lubenici?

Čeprav porcija lubenice (cca. 150 gramov) vsebuje le približno 45 kcal, lahko s to količino zaužijete precej pomembnih vitaminov in mineralov. Med minerali izstopata kalij in magnezij, med vitamini pa določeni vitamini iz skupine B ter vitamina A in C. Z omenjeno količino lubenice lahko na primer pokrijete več kot 20 odstotkov svojih dnevnih potreb po vitaminu C, ki je znan tudi kot odličen antioksidant. Med antioksidanti v lubenici izstopa tudi likopen, ki ga najdemo tudi v paradižniku in ki poskrbi za značilno rdečo barvo. Omeniti je treba še kukurbitacin E, ki prav tako zavira delovanje škodljivih prostih radikalov, obenem pa deluje protivnetno.

Uživajte lubenico za zdravo srce

Bolezni srca uvrščamo med najpogostejši razlog smrti, težava pa je v porastu po vsem svetu. Na težave s srcem močno vplivajo vaše vsakodnevne navade, pri čemer je seveda zelo pomembna hrana, ki jo uživate. Nezdrava prehrana lahko namreč povzroči povišan krvni tlak in povečane vrednosti holesterola v krvi, s tem pa se močno poveča tveganje za srčni napad  in druge težave, povezane s srcem. Uživanje lubenice ima pozitiven vpliv na vrednost holesterola v krvi in na vaš krvni tlak. Za zdravo srce in ožilje pa je še posebej pomemben likopen, ki preprečuje otrdevanje arterij, znano kot ateroskleroza. V lubenici najdemo tudi citrulin, aminokislino, ki spodbuja tvorbo dušikovega oksida. Kot morda veste, dušikov oksid pomaga razširiti žile, s tem pa posredno preprečuje pretirano povišanje krvnega tlaka. Za zdravo srce in ožilje pa so koristne tudi nekatere druge hranilne snovi v lubenici, kot so vitamini A, B6 in C ter minerala magnezij in kalij. Lubenica je tako eno izmed tistih živil, ki lahko močno pripomorejo k normalnemu delovanju vašega srčno-žilnega sistema.

Preprečevanje vnetij in oksidativnega stresa

Vnetja v telesu so eden glavnih povodov za številne kronične bolezni. Lubenica je zelo koristna tudi za preprečevanje oziroma blaženje vnetij v telesu, poleg tega pa preprečuje negativen vpliv prostih radikalov, ki lahko sicer povzročijo t. i. oksidativni stres. Vse to je predvsem zasluga najpomembnejših antioksidantov v lubenici – likopena in vitamina C. Učinek lubenice je tako zelo podoben tistemu, ki ga ima paradižnik, saj sta obe živili bogati z omenjenima antioksidantoma. Poleg številnih drugih pozitivnih vplivov likopena naj bi omenjena snov koristila tudi možganom oziroma ohranjanju kognitivnih sposobnosti. To med drugim pomeni, da lahko uživanje živil, kot sta lubenica in paradižnik, zmanjša tudi tveganje za Alzheimerjevo bolezen oziroma upočasni njeno napredovanje.

Lubenic so vesele tudi vaše oči

Likopen je zelo koristen tudi za vaš vid, saj preprečuje vnetja in oksidativni stres v različnih delih očesa. Še posebej pomemben je za preprečevanje degeneracije rumene pege, ki je pogosta težava pri starejših ljudeh. V skrajnem primeru lahko degeneracija rumene pege povzroči celo slepoto. Likopen zmanjšuje tveganje, da bi do okvare sploh prišlo, v primeru že prisotne degeneracije pa lahko upočasni oziroma zavre njeno napredovanje. Z uživanjem lubenic boste tako naredili nekaj dobrega tudi za svoje oči.

Z lubenicami nad bolečine v mišicah

Citrulin, aminokislina, ki jo najdemo v lubenicah, lahko zmanjša napetost in ublaži bolečine v mišicah. Biološka razpoložljivost citrulina v lubenicah je še posebej visoka. Učinek je tako boljši, kot če bi zaužili citrulin v drugi obliki oziroma kombinaciji. Poleg tega pa je nadpovprečno dobra tudi absorpcija citrulina, če ga zaužijemo kot del lubenice. Ker je poletje tudi čas, ko smo nadpovprečno fizično aktivni, je lubenica idealna izbira po napornem dnevu. Tako ne bo strahu, da se naslednje jutro zbudite z razbolelim telesom.

Lubenica za lepšo kožo in lase

Uživanje lubenic nima pozitivnega učinka le na vaše zdravje, ampak tudi na lepoto. Lubenice so namreč zelo koristne za vašo kožo in lase, kar lahko pripišemo predvsem vitaminoma A in C. Vitamin C je zelo pomemben za tvorbo kolagena, ki je nujen za napeto kožo in močne lase. Za zdravo kožo je izredno pomemben tudi vitamin A, saj pospešuje obnovo poškodovanih celic, obenem pa omenjeni vitamin preprečuje pretirano izsuševanje las. Tudi v tem primeru pa ne smemo pozabiti na vpliv likopena, ki zmanjšuje tveganje za sončne opekline. Še en razlog več, torej, da je poletje resnično idealen čas za lubenice! Vas zanima tudi, kako olupiti lubenico?