Žvečenje žvečilnega gumija med hojo lahko poveča porabo kalorij

Žvečenje žvečilnega gumija med hojo lahko poveča porabo kalorij

Študija, ki je bila pred nekaj meseci objavljena v reviji Journal of Exercise Science & Fitness (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1728869X21000162), je izhajala iz precej nenavadnega raziskovalnega vprašanja. Raziskovalce je namreč zanimal vpliv žvečenja žvečilnega gumija na kalorije, porabljene med hojo. Toda čeprav se na prvi pogled ne zdi logično, da bi lahko žvečilni gumi kakor koli vplival na porabo energije, so rezultati razkrili drugačno sliko …

Dva testa za preučevanje vpliva žvečenja na hitrost, srčni utrip in druge parametre

V raziskavo je bilo vključenih 50 oseb, starih od 22 do 69 let. Za vse sodelujoče sta bila predvidena dva testa. Pri prvem je šlo za 15-minutni sprehod z običajnim tempom, med katerim so morale osebe, ki so sodelovale v raziskavi, žvečiti žvečilni gumi, čemur je sledilo 50 minut počitka. Pri drugem testu je bil 50-minutni počitek predviden že na začetku, šele nato je prišel na vrsto 15-minutni sprehod, pri čemer je bilo sodelujočim prav tako naročeno, naj ohranjajo običajno hitrost. Pred drugim sprehodom so sodelujoči prejeli tableto, ki je vsebovala identične sestavine kot žvečilni gumi, manjkala je le gumijasta baza. Med 15-minutno hojo so se beležili podatki o prehojeni razdalji, številu korakov, hitrosti, srčnem utripu, porabi energije ter o razmerju med proizvedenim ogljikovim dioksidom in porabljenim kisikom.

Pozitivni učinki še posebej izraziti od 40. leta dalje

Analiza zbranih podatkov je privedla do zelo zanimivih ugotovitev. Prehojena razdalja pri prvem testu je bila občutno daljša kot pri drugem. To je seveda pomenilo tudi večjo hitrost, hitrejši srčni utrip in večjo porabo energije. Razlike med prvim in drugim testom so bile še posebej izrazite pri osebah, starih 40 let ali več.

Sinhronizacija lokomotornega sistema s srčnim utripom

Kaj natančno je razlog za takšne razlike? Znanstveniki domnevajo, da so pozitivni učinki žvečilnega gumija povezani s sinhronizacijo srčno-žilnega in lokomotornega sistema. Lokomotorno gibanje, torej premikanje telesa, se uskladi s srčnim utripom, pospešen srčni utrip med hojo pa naj bi bil povezan prav z žvečenjem žvečilnega gumija. Telo se torej prilagodi ritmu srca, posledično pa se začne oseba povsem nezavedno oziroma nenamerno premikati hitreje. Pri tem naj bi bilo pomembno, da začnemo žvečilni gumi žvečiti šele na začetku sprehoda oziroma tik pred načrtovanim sprehodom.

Do podobnih učinkov tudi s poslušanjem glasbe med sprehodom

Žvečenje žvečilnega gumija seveda ni edini način za pospešitev srčnega utripa med hoje in s tem za povečanje pozitivnih učinkov. Odlična metoda je lahko na primer tudi poslušanje glasbe, še posebej malce živahnejših melodij. Številne raziskave so dokazale, da ima glasba pozitiven vpliv pri najrazličnejših vrstah vadbe.

Žvečilni gumi kot pomoč pri zaviranju apetita

Študija, objavljena v reviji Journal of Exercise Science & Fitness, ni edina študija, ki priča o koristih žvečenja žvečilnega gumija. Ta navada naj bi bila med drugim zelo koristna za osebe, ki poskušajo shujšati in ki imajo težave s kompulzivnim prenajedanjem. Žvečilni gumi lahko pomaga pri preusmeritvi pozornosti in poskrbi za začasni občutek sitosti. Tako lahko z njegovo pomočjo nekoliko podaljšate intervale med posameznimi obroki in se izognete nezdravim prigrizkom.

Izogibajte se sladkorju, obenem pa tudi preveliki količini brezkaloričnih sladil

Če se odločite preizkusiti, ali vam lahko žvečilni gumi resnično pomaga pri tem, da spontano povečate hitrost hoje, morate seveda paziti, da boste izbrali žvečilni gumi brez sladkorja. Vendar ni dobro pretiravati niti pri tistih, ki namesto sladkorja vsebujejo različne nadomestke, umetne ali naravne, pri čemer gre običajno za brezkalorična sladila. Prevelika količina brezkaloričnih sladil lahko namreč privede do prebavnih težav, kar je verjetno zadnje, česar si želite sredi sprehoda.