Ali kljub novi dieti ne uspete izgubiti kilogramov?

dieta in boj s kilogrami

Če je bila ena izmed vaših novoletnih zaobljub izgubiti odvečne kilograme, zgolj sprememba prehrane ne bo nujno delovala.

Zdrava prehrana ni pomagala

Nova študija namreč opisuje, zakaj miši, ki so namesto ameriške diete brez omejitve kalorij pričele uživati zdravo, na rastlinah osnovano in kalorično omejeno dieto, niso uspele izgubiti telesne teže. »V kolikor uvajamo novo, bolj zdravo dieto, je pomembno razumeti, kako mikrobi pomagajo uravnavati te pozitivne učinke.

Ključ se skriva v črevesju

Odkrili smo način, kako izpodriniti črevesne mikrobne skupnosti, da bi odkrili organizme, ki pomagajo promovirati učinke določene diete,« pojasni Jeffrey Gordon, direktor genomske znanosti in biologije sistemov na univerzi Washington, ZDA, ter vodilni avtor študije. Gordon je s svojimi kolegi preučil vzorce blata ljudi, ki so se držali zdrave diete, in jih primerjal z vzorci ljudi, ki so uživali tipično ameriško prehrano, ter odkril, da imajo ljudje z zdravim načinom prehranjevanja bolj raznolik mikrobiom. Nadalje je koloniziral skupine miši z različnimi črevesnimi skupnostmi človeških darovalcev ter jih hranil z obema vrstama diet. Čeprav je pri obeh skupinah miši prišlo do odziva na novo dieto, se je skupina miši z mikrobiomom, značilnim za ameriško prehrano, slabše odzvala na zdravo prehrano.

V okviru študije so raziskovalci v istih kletkah dlje časa gojili miši z različnimi mikrobiomi. Izkazalo se je, da so mikrobi iz skupnosti, značilnih za posameznike, ki so uživali veliko vlaknin, sčasoma vstopili v mikrobiom, značilen za ameriško dieto, ter tako pri slednjih sčasoma izboljšali odziv na zdravo prehrano.