Hujšanje: Potreben je celostni pristop!

Hujšanje in odvečni kilogrami

Nenehno razmišljanje o odvečnih kilogramih je podobno bojišču brez dobljene bitke. Hujšanje je lahko začaran krog, ki prinaša tenzije v vaša življenja. V tem ciklu se boste gibali tako dolgo, dokler nečesa ne ukrenete.

Oglasi vam nenehno obljubljajo čudežne tablete ali čaje, ki bodo omogočili hitro hujšanje in izgubo kilogramov, ne da bi spremenili način življenja in prehrano. Ne bo šlo tako enostavno. Sprejmite odločitev, da želite odvečne kilograme izgubiti zaradi zdravja, dobrega počutja in boljše samopodobe. Zakaj dajete hrani takšno težo, če vam povzroča le preglavice? Vzroke lahko običajno iščete v nestabilnem čustvenem stanju in pomankanju ljubezni do sebe.

Stopite iz začaranega kroga

Če želite stopiti iz tega začaranega kroga morate v vašem življenju nekaj spremeniti. Za to spremembo stoji načrtovani celostni pristop. Spremeniti morate pogled nase, prehrambene navade in način življenja. Nepravilne prehrambene navade niso tako nedolžne za človekovo zdravje kot na prvi pogled izgleda. Prekomerno uživanje nepravilne hrane se ne kaže zgolj v prekomerni teži, ki vpliva na nezadovoljen pogled na vaše telo. Vpliva tudi na bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak in holesterol, sladkorno bolezen, slabokrvnost, glavobole, kožne bolezni, kronično utrujenost, depresivno stanje, slabe odnose… Ob tem se najbrž vprašate kakšna povezava s hrano se kaže v nezadovoljivih odnosih in depresivnem stanju? Če si človek ni všeč kaže nezadovoljstvo navzven. Nezavedno. Nenehno se pritožuje, kritizira in vali krivdo za svoje nezadovoljstvo na druge. Okolje se temu primernu odzove in konfliktnim situacijam ni konca.

Hujšanje

Zakaj ne morem shujšati?

Marsikdo se čudi, zakaj se mu nabirajo kilogrami, če je zgolj enkrat dnevno. Ves dan ste v službi, zjutraj običajno niste vajeni jesti, čez dan zaradi obilice dela ne pomislite na hrano. Zvečer, ko pridete domov, ko se živčni sistem umiri, prvo pričnete razmišljati o hrani. Obroka se lotite nekontrolirano, iz hladilnika jemljete vse kar vam pride pod roke. Absorbirate vse od ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, sladkorja…. Če potegnemo črto je glavni krivec za prekomorne težo nepravilno prehranjevanje. A to je že posledica. Vzroki tičijo mnogo globje. Osebno pri svojem delu srečujem najpogostejše vzroke, ki vodijo k pretirani teži. To so  preobčutljivost, strah, potreba po zaščiti, beg pred občutki, prikrivanje jeze, nepripravljenost na odpuščanje, pomankanje ljubezni v otroštvu, samopomilovanje, slaba samopodoba

Kako presekati te nezdrave navade?

 1. korak: Odločitev, da se želite pričeti zdravo prehranjevati. Naj izhaja iz globine vaše duše. Poiščite notranjo motivacijo za hujšanje. Ne lotite se izgube odvečnih kilogramov s stradanjem. V tem delu bi posebej rada poudarila, da grobi in drastični posegi v vaše prehrambene navade lahko povzročijo stres, hude depresije in tudi zdravstvene težave. Nikoli ne prinašajo dolgoročnih in dolgotrajnih sprememb. Kar ste najbrž ugotovili že sami.

Kdaj je pravi trenutek, da pričnete spreminjati svoje prehrambene navade? Zdaj. Odločitev je tista, ki vodi k naslednjim korakom.

 1. Korak: Sprememb se je potrebno lotiti celostno in postopno.

Skrbno si izdelajte prehrambeni načrt. Pomembno si je postaviti cilje. Kaj želite doseči? Ne pritiskajte nase s kratkotrajnim učinkom. Če ste kilograme pridobivali leta in leta, ne pričakujte, da jih boste na zdrav način izgubili v nekaj dneh. Bodite potrpežljivi. Prijazni sami s sabo. Glava mora slediti telesnim spremembam. Hrana naj bo raznolika. Pri kombiniranju le-te obstajajo določena pravila. Vitamini, minerali in druge vitalne snovi imajo največji učinek, če so pravilno kombinirani. S tem boste dosegli še več za svoje zdravje, povečal se vam bo nivo energije in boljšega počutja, hkrati pa tudi za uspešno hujšanje.

Neustrezno kombiniranje hrane lahko povzroči  slabo prebavo, napihnjenost, vetrove, utrujenost in zgago.  Obrok, ki hkrati združuje ogljikove hidrate in beljakovine v nobenem primeru ni priporočljiv. Ogljikovi hidrati za  razgradnjo  potrebujejo baze,  beljakovine (npr. meso), mlečni izdelki in oreščki  kisline. Baze in kisline se medsebnojno nevtralizirajo kar onemogoči učinkovito prebavljanja hrane.

Uspešno hujšanje

Pri takšni kombinaciji hrana ostane v želodcu najmanj tri ure, preden preide v tanko črevo. Namesto, da bi se v tem času razgradila se prične kvariti. Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni škrob fermentira. Primer pravilnega kombiniranja hrane:

 • meso in zelenjava
 • testenine in zelenjava
 • riž in zelenjava
 • riba in zelenjava
 • izogibajte se sadju po obroku. Zaradi že prej zaužite hrane se bo sadje predolgo zadržalo v želodcu, kar utegne povzročiti krče ali druge neprijetnosti.
 • med obroki naj mine vsaj tri do štiri ure
 • večerjajte najmanj dve do tri ure pred spanjem. Obrok naj bo lahkoten.
 • izogibajte se gaziranim pijačam in prigrizkom
 • pijte vodo ali nesladkani čaj
 1. korak: V svoj vsakdanjih vključite telesno aktivnost. Vadba pomaga zniževati krvni tlak, zmanjšuje tveganje za nastanek možganskih kapi, preprečuje razvoj sladkorne bolezni, znižuje povišane krvne maščobe, znižuje prekomerno telesno težo, preprečuje nastanek osteoporoze, vpliva na dobro počutje. Izberite aktivnost, ki vas veseli. Endorfini se naravno sproščajo v telesu, ko počnete stvari, ki vas veselijo, sistematično tudi med športom. V možganih uravnavajo telesne funkcije in skrbijo za dobro zdravje in počutje. Imenujemo jih tudi »hormoni sreče«. V tem smislu je šport odlična tehnika za osvobajanje od raznih težjih ali lažjih zasvojenosti. V krvi se zmanjša količina laktatov, ki so pokazatelji preobremenitve in stresa.

Hujšanje bo uspešno le s celostnim pristopom

Če želite drugačen rezultat, drugačno telo, več zdravja je potrebno spremeniti pot. V kolikor v sebi ne najdete dovolj moči in znanja, se priključite vodeni skupini, s pomočjo katere boste naredili začetne korake in dobili napotke na kakšen način spremeniti svoj življenski stil. Na poti vztrajajte in se veselite najmanjšega koraka. Nagradite se. A ne s sladicami. Z obiskom masažnega ali kozmetičnega salona, frizerja ali izberite kakšno drugo obliko razvajanja, o kateri ste že dolgo razmišljali.

About Tjana Burger 1 Article
Tjana Burger je bioterapevtka in trenerka za osebnostni razvoj z dolgoletnimi izkušnjami na področju dela z ljudmi, ki je pomagala že mnogim.