Jutranje strmenje v rdečo luč na semaforju lahko izboljša vaš vid!

Rdeča luč na semaforju

Ali zjutraj pogosto negodujete, ker izgubljate toliko časa med čakanjem pri rdeči luči, medtem ko se vam mudi na delo? Namesto da izgubljate živce, raje izkoristite čas za to, da naredite nekaj dobrega za svoje oči. Znanstveniki so namreč odkrili, da lahko rdeča svetloba pomaga zajeziti težave, ki lahko postopoma privedejo do občutnega poslabšanja vida. Posebej koristna pa naj bi bila prav jutranja izpostavljenost oči rdeči svetlobi. Kot je navedeno v študiji, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Scientific Reports, naj bi že 3-minutno strmenje v rdečo svetlobo občutno pripomoglo k obnovi vida. Še boljša novica pa je, da lahko učinki trajajo tudi do sedem dni.

Dolgovalovna rdeča svetloba kot pomoč pri obnovi mitohondrijev

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je povsem običajno, da se vid z leti slabša, saj mitohondriji v naših fotocelicah oziroma receptorjih svetlobe postopoma propadajo. Proces generiranja energije je tako manj učinkovit, posledično pa nastane manj molekul ATP (adenozin trifosfat). S pomočjo raziskav, ki so bile izvedene v preteklosti, je bilo sicer ugotovljeno, da je mogoče funkcionalnost mitohondrijev povečati z dolgovalovno svetlobo rdeče barve, kar pomeni, da lahko izpostavljenost tovrstni svetlobi pripomore k obnovi fotocelic in s tem k boljšemu vidu.

Rdeča svetloba še posebej koristna za izboljšanje sposobnosti zaznavanja barv

Naša retina oziroma očesna mrežnica je sestavljena iz dveh vrst fotoreceptorskih celic, torej celic, ki omogočajo zaznavanje svetlobe. Prvo vrsto celic imenujemo čepki (ang. cones), drugo vrsto celic pa paličice (ang. rods). Paličice omogočajo, da vidimo tudi takrat, ko je na voljo malo svetlobe, čeprav je naš vid takrat seveda slabši. Čepki pa imajo zasluge za to, da lahko zaznavamo barve. Če tvorba energije ni zadostna, paličice postopoma odmrejo, po drugi strani pa upočasnjeno nastajanje molekul ATP za čepke ni tako usodno. Pomanjkanje energije sicer zmanjša njihovo funkcionalnost, vendar škoda ni nepopravljiva. Povečanje mitohondrijske aktivnosti bi lahko tako potencialno pripomoglo k obnovi vida. Raziskovalci, ki so se podpisali pod uvodoma omenjeno študijo, so se že lani lotili preizkušanja te teorije. Eksperiment, ki so ga izvedli takrat, je trajal 14 dni. Sodelujoči v raziskavi so bili v tem obdobju vsakodnevno izpostavljeni rdeči svetlobi, in sicer 3 minute dnevno. Izkazalo se je, da je imelo to zelo pozitiven vpliv na vid; pri ljudeh, starejših od 40 let, je to v povprečju pomenilo kar 22-odstotno izboljšanje vida, natančneje barvnega vida oziroma sposobnosti zaznavanja barv. Najnovejša raziskava je pomenila še korak dlje. Raziskovalci so namreč želeli ugotoviti, ali je mogoče podoben učinek doseči tudi z eno samo 3-minutno seanso …

Občutno izboljšanje vida  že po eni sami 3-minutni seansi

V eksperiment je bilo vključenih 20 oseb, starih od 34 do 70 let. Vsi sodelujoči so morali 3 minute strmeti v rdečo svetlobo z valovno dolžino 670 nanometrov. Ker so predhodne raziskave razkrile, da se lahko funkcionalnost mitohondrijev čez dan precej spreminja, je bila »fototerapija« pri vseh sodelujočih izvedena ob podobnem času, in sicer med 8. in 9. uro zjutraj. Tri ure kasneje so raziskovalci testirali vid oseb, ki so sodelovale v eksperimentu. Pri tem so ugotovili, da se je njihov barvni vid v povprečju izboljšal za 17 odstotkov, pri najstarejši skupini pa za dobrih 20 odstotkov – in to po eni sami 3-minutni seansi! Pri polovici oseb je bilo testiranje po enem tednu ponovljeno. Izkazalo se je, da v tem obdobju ni prišlo do bistvenih poslabšanj. Raziskovalci so nato ponovili celotni eksperiment, le da so bili sodelujoči rdeči svetlobi tokrat izpostavljeni v popoldanskih urah. V tem primeru fototerapija ni imela bistvenih vplivov na vid. Čeprav pri semaforju seveda ne gre za identično svetlobo kot v opisanem eksperimentu, lahko ugotovitve vsekakor izkoristite v svoj prid. Jutranje čakanje v gneči bo tako precej manj stresno.

Preberite tudi: Pegasti badelj – najboljša naravna pomoč za vaša jetra