Lahko hidracijske tablete zmanjšajo potrebo po vodi?

Hidracijske tablete

Hidracijske tablete so postale v zadnjih letih zelo priljubljene, še posebej ponekod v tujini. Kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, gre za tablete, ki so namenjene hidraciji telesa. Toda ali to pomeni, da lahko z njihovo pomočjo zmanjšamo potrebo po pitju vode? Je uporaba hidracijskih tablete sploh smiselna oz. komu natančno so namenjene?

Od enega ekstrema k drugemu …

Hidracija je izjemno pomembna. Večina našega telesa je navsezadnje sestavljena iz vode. Brez vode ne bi bile možne številne izjemno pomembne telesne funkcije – med drugim tudi odstranjevanje strupenih snovi iz organizma. Dehidracija lahko tako povzroči resne težave, v skrajnem primeru pa lahko seveda vodi celo v smrt. Splošno znano priporočilo je, da moramo dnevno popiti približno 8 kozarcev vode. V zadnjem času lahko sicer vedno pogosteje naletimo na opozorila, da gre pri tem za pretirano posplošujoč napotek. Naše potrebe po tekočini so namreč odvisne od najrazličnejših dejavnikov (teža oz. telesna zgradba, pogostost in intenzivnost gibanja, morebitne zdravstvene težave itn.). Čeprav pretiravanje z vodo praviloma ni tako nevarno kot dehidracija – če seveda ne gre za enormno količino zaužite tekočine v zelo kratkem časovnem intervalu – ni dobro, da popijete več vode, kot je vaše telo resnično potrebuje. Zaradi nenehnega opozarjanja na nevarnosti dehidracije pa so številni ljudje zašli v nasproten ekstrem. Vedno večja priljubljenost hidracijskih tablet naj bi bila tako vsaj deloma povezana s tem fenomenom.

Toda kaj natančno sploh so hidracijske tablete? Gre za nekakšno nadgrajeno obliko športnih oziroma izotoničnih napitkov. Glavna sestavina hidracijskih tablet so tako prav elektroliti oziroma minerali, ki so izjemno pomembni za uravnavanje krvnega tlaka, krčenje mišic in vzdrževanje ustreznih pH-vrednosti. Med intenzivnejšo telesno aktivnostjo oziroma med močnejšim znojenjem naše telo pospešeno izgublja elektrolite. Podobno pa se dogaja tudi takrat, ko imamo drisko ali bruhamo. S tem se poveča nevarnost za dehidracijo. Eden od najočitnejših znakov, da telesu primanjkuje elektrolitov, je omotičnost.

Oskrba telesa z elektroliti brez povečanega vnosa sladkorja

Glavna prednost hidracijskih tablet v primerjavi s klasičnimi izotoničnimi napitki je povezana s sladkorjem. Hidracijske tablete lahko namreč telo oskrbijo z vsemi najpomembnejšimi minerali (natrij, kalij, magnezij, kalcij itn.), ne da bi to pomenilo tudi povečan vnos sladkorja oziroma ogljikovih hidratov. Po zaslugi teh mineralov se med drugim zmanjša nevarnost za prehitro izgubljanje tekočine in s tem za dehidracijo.

Snovi v hidracijskih tabletah torej olajšajo »absorpcijo« vode. Upoštevati morate, da je tudi pri tekočini pomemben izkoristek, podobno kot pri hrani, ki jo vnašamo v telo. Tudi če popijete dovolj, je torej še vedno možna dehidracija. S pomočjo elektrolitov v obliki hidracijskih tablet lahko zmanjšamo možnost za to, da bi voda prehitro »stekla skozi telo«, ne da bi jo telo zares izkoristilo za tisto, za kar jo potrebuje.

Ali je smiselno, da med uporabo hidracijskih tablet popijete manj vode?

Hidracijske tablete so lahko torej koristne, vendar to še ne pomeni, da lahko zaradi njih zmanjšate vnos tekočine. Dva kozarca vode, v kateri ste raztopili hidracijsko tableto, ne morete nikakor pokriti vaših dnevnih potreb, ne glede na to, kako dober je izkoristek. Obenem pa je smiselno opozoriti na to, da v običajnih okoliščinah hidracijske tablete niso zares potrebne – čeprav vas poskušajo tisti, ki jih prodajajo, prepričati, da so praktično nujne za vaše zdravje in dobro počutje. Uporaba hidracijskih tablet je smiselna predvsem med intenzivnejšimi športnimi aktivnostmi in med prebolevanjem bolezni. Občasno pa lahko po njih posežete tudi v vročih poletnih dneh, ko se je skorajda nemogoče izogniti močnejšemu znojenju. Izgubo elektrolitov med zmerno telesno aktivnostjo pa praviloma zlahka nadomestimo z uravnoteženo prehrano.