Najpogostejši znaki dehidracije

Znaki dehidracije

V primeru, da v telesu ne nudimo dovolj tekočine za njegovo normalno delovanje, lahko pride do dehidracije, če pa imate poleg vsega še diarejo, se nevarnost dehidracije še poveča. Vse to je lahko izredno nevarno za starejše osebe in tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravniki priporočajo, da se v najbližji ambulanti javijo tisti, ki imajo naslednje simptome: – stalen občutek žeje, – suha in lepljiva usta, – nezmožnost tvorjenja solz, – neredno uriniranje ali sprememba barve urina v zelo temno rumeno, – suha koža, – motnje zavesti ali vrtoglavica, – neprestana utrujenost in v primeru, če se koža na vratu, ki jo stisnemo, ne povrne v prvoten položaj.

V primeru lažje oblike dehidracije je rešitev lahko že zaužitje tekočine. Koristneje je piti manjše količine vode večkrat zapored kot velike količine na dušek. V primeru dehidracije lahko prehiter in preobilen vnos tekočine povzroči bruhanje. Pri dojenčkih in majhnih otrocih se je potrebno izogibati uporabi vode iz vodovodnega omrežja, primernejše so elektrolitske raztopine, ki jih lahko kupimo v lekarnah.

V resnejših pojavnih oblikah dehidracije pa sta hospitalizacija in intravenozni vnos tekočine edina oblika rešitve težave.