Čiščenje mask tipa N95 z vodikovim peroksidom

Maska N95

Izraelski znanstveniki in strokovnjaki s Tehnološkega inštituta Massachusettsa so razvili metodo, ki omogoča ponovno uporabo zaščitnih mask tipa N95 – in to ne le enkrat, ampak kar petindvajsetkrat! Rešitev naj bi se skrivala v uporabi dobro znanega vodikovega peroksida. Raziskovalci so o svojem uspehu poročali v študiji, ki je bila na začetku letošnjega leta objavljena v reviji American Journal of Infection Control,

Zapoznel odgovor na krizo, povezano s pomanjkanjem zaščitne opreme?

Predvsem na začetku pandemije je vladala precejšnja panika, povezana z zagotavljanjem ustrezne zaščitne opreme. Tako so brez primerne zaščite nemalokrat ostali celo zdravstveni delavci. Pomanjkanje zaščitnih mask in druge zaščitne opreme je nedvomno zahtevalo tudi kar nekaj življenje. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je bilo pomanjkanje zaščitne opreme nekaj, kar je bilo nemogoče preprečiti, strokovnjaki opozarjajo, da to ne drži povsem. Prav dejstvo, da je bil dostop do zaščitnih mask in drugih zaščitnih pripomočkov tako otežen, naj bi pričalo o tem, da so številne vlade po svetu praktično povsem ignorirale opozorila znanstvenikov, ki so napovedovali, da je nova pandemija le še vprašanje časa.

Glavna pomanjkljivost mask tipa N95 prav to, da so primerne zgolj za enkratno uporabo

Zdi se sicer, da so rešitve, kot je nova metoda čiščenja zaščitnih mask tipa N95, nekoliko prepozne, toda čeprav pomanjkanje zaščitne opreme ni več tako velika težava, ima možnost ponovne uporabe zaščitnih mask nedvomno nemalo prednosti. Zaščitne maske oziroma respiratorji tipa N95 se običajno uporabljajo predvsem v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Samo poimenovanje je povezano z nadpovprečno uspešnostjo pri filtriranju zelo drobnih trdih delcev in kapljic. Maske tipa N95 lahko namreč filtrirajo kar do 95 odstotkov delcev, katerih velikost ne presega 0,3 mikrometra. Tako gre za precej učinkovitejšo zaščito od klasičnih zaščitnih mask za enkratno uporabo ali mask iz blaga oziroma iz materialov, ki so primerni za pranje. Zaščita pred virusi in drugimi potencialnimi patogenimi mikroorganizmi je nadpovprečno učinkovita, zato ni presenetljivo, da so maske tipa N95 tako pogosta izbira v okoljih, kjer je nevarnost za okužbo zelo velika. Glavna težava teh mask je seveda to, da so primerne za eno samo uporabo, vendar se zdi, da bi lahko metoda, ki so jo odkrili izraelski in ameriški znanstveniki, to že kmalu spremenila …

Uplinjen vodikov peroksid poskrbel za izjemno učinkovito razkuževanje mask

Kot omenjeno, je bil za čiščenje zaščitnih mask tipa N95 uporabljen vodikov peroksid, natančneje uplinjen vodikov peroksid, ki je poskrbel za izjemno dobre rezultate. Uporaba že uporabljenih respiratorjev tipa N95, prečiščenih s pomočjo uplinjenega vodikovega peroksida, naj bi bila povsem varna, zaščita pa podobna zaščiti pri maskah, ki so nošene prvič.

Metoda bi lahko pomagala tudi pri zajezitvi pospešenega nastajanja novih odpadkov

Ukvarjanje z metodo prečiščevanja respiratorjev tipa N95 ima več ciljev. Znanstveniki se ne osredotočajo samo na pandemijo, ki še vedno vihra po svetu, ampak razmišljajo tudi o možnosti ponovitve podobnih scenarijev v bližnji prihodnosti. Obenem je treba upoštevati, da imajo številne bolnišnice in druge zdravstvene ustanove še vedno precej težav pri zagotavljanju zadostnega števila ustreznih zaščitnih mask. Implementacija postopka čiščenja mask tipa N95 bi bila lahko za te ustanove še posebej koristna. Seveda pa je tu še ena, precej očitna prednost ponovne uporabe zaščitnih mask: to bi namreč pomenilo precej manj ustvarjenih odpadkov. Kot je znano, je namreč pandemija povzročila občutno povečanje količine določenih vrst odpadkov, velik delež teh odpadkov pa predstavlja prav zaščitna oprema za enkratno uporabo.