Zdravljenje z matičnimi celicami: Vedno več možnosti

Matične celice in zdravljenje z matičnimi celicami

V zadnjih letih se je začela razvijati popolnoma nova veja medicine – zdravljenje z matičnimi celicami. Pred 25 leti so z matičnimi celicami zdravili eno bolezen, pred 20 le peščico, danes pa z njimi zdravimo že preko 100 bolezni. Zakaj so matične celice zelo dobra možnost za zdravljenje težkih bolezni in kako do njih priti, pa si preberite v tem prispevku.

Matične celice so osnovne celice v našem organizmu. Načrtujejo in oblikujejo ga, pa tudi popravljajo in vse življenje obnavljajo. Če se poškodujete, urežete ali si zlomite kost, vam pomagajo pri celjenju in obnavljanju tkiva. Pri obnavljanju lahko sodelujejo, ker z delitvijo iz njih lahko nastanejo različni tipi celic. V telesu imamo več kot 200 različnih tipov celic, ki so v glavnem fiksne. Celice so npr. kostne, kožne, mišične in jim je to tudi vnaprej določeno. Prav vsaka izmed njih pa je nastala z asimetrično delitvijo iz matične celice. Če je to pravo zdravljenje za vas oziroma za vaše telo, se boste odločili sami. Dobro pa je, da ste vnaprej dobro obveščeni in preberete čim več o tem, preden se odločite za to, da boste res vedeli, kaj pričakovati.

Matične celice so ključne za medicino

V grobem delimo matične celice na dve vrsti. Ene so že delno usmerjene, kar pomeni, da se lahko spremenijo le v nekaj (določenih) tipov celic. Take so recimo krvotvorne matične celice iz kostnega mozga; kot že njihovo ime samo pove, lahko iz njih nastanejo celice krvi. Drug tip matičnih celic pa je kot nepopisan list papirja in iz njih lahko nastane prav vsaka celica v našem telesu. Nekateri jim zaradi njihovega zelo velikega potenciala v medicini pravijo kar biološko zlato.

Najobetavnejša in najnovejša veja v medicini, imenovana tkivno inženirstvo, je doživela velik preboj v zadnjih letih, ko so znanstveniki prvič v zgodovini uspeli matične celice razmnožiti in jih vzgojiti v funkcionalno tkivo. Na podlagi teh metod so vzgojili nov sapnik (ki je zrasel na darovalčevi traheji), nov mehur in novo srčno zaklopko. Vsakodnevno tudi prihaja do vedno novih odkritij.

Načini zbiranja

Zelo dragocen vir matičnih celic je kri iz popkovnice novorojenega otroka. Odvzem popkovnične krvi se naredi, ko je dojenček že rojen in popkovnica že prerezana. Ko preneha utripati, se zaklema, kri, ki je ostala v posteljici in popkovini, izteče v tako imenovano gravitacijsko vrečko. Ta kri se navadno zavrže, vendar je tudi neprecenljiv vir matičnih celic.

Drugi način zbiranja je iz kostnega mozga, maščobnega tkiva ipd. Ko je, denimo, pri pacientih z levkemijo le-ta v remisiji, zberejo matične celice iz kostnega mozga in jih nato po kemoterapiji oziroma radiaciji vrnejo, da laže in hitreje obnovijo imunski sistem. Iz maščobnega tkiva jih pridobivajo po liposukciji, znano pa je tudi pridobivanje iz zob, čeprav je smiselnost zbiranja teh celic vprašljiva, saj je število celic po oceni mnogih strokovnjakov enostavno premajhno za potencialno uporabo za zdravljenje. Celice zaenkrat razmnožujejo le v kliničnih študijah in raziskavah, zato so zdaj na voljo le tiste, ki jih pridobimo iz telesa.

Shranjevanje matičnih celic

Matične celice lahko shranite v javni ali zasebni banki popkovnične krvi. V javno banko jih darujemo, v zasebno pa shranjujemo zase. Večina popkovnične krvi se žal zavrže, a ker je njihovo pridobivanje tako enostavno in neinvazivno, bi bilo smiselno spodbujati shranjevanje obeh oblik, saj tako omogočimo razvoj novih oblik zdravljenja z matičnimi celicami iz popkovnične krvi. V Sloveniji imamo eno javno in tri zasebne banke.

Če celice darujete javni banki, se jim odpoveste. Popkovnična kri se vpiše v javni register, podobno kot pri javnem registru darovalcev krvi, kostnega mozga in postmortum organov, kar dejansko pomeni, da kri darujete, se ji odpoveste in je na voljo vsem, ki jo potrebujejo, ter se torej ne hrani za vašega otroka. Kri v javni banki mora ustrezati zahtevnim kriterijem za alogeno zdravljenje (torej s tujimi matičnimi celicami), večinoma za zdravljenje različnih vrst levkemij, saj naša javna banka trenutno shranjuje kri le za te bolezni, v nasprotnem primeru se kri zavrne.

Kri in celice, shranjene v zasebni banki, ki je samoplačniška, so dostopne samo tistemu, ki jih shrani. Do otrokovega 18. leta zanje odgovarjajo starši, potem pa otrok sam. V javni banki je zelo težko najti stoodstotno ujemanje, ki je nujno, da lahko matične celice pomagajo tujemu telesu. Pri zasebni banki te bojazni ni, saj so to vaše matične celice.

Možnosti v Sloveniji

V Sloveniji imamo vrhunski laboratorij in banko matičnih celic, ki sodeluje z več priznanimi slovenskimi in tujimi institucijami. Slovenski zdravniki danes s presaditvijo matičnih celic zdravijo predvsem različne oblike levkemij in limfomov, srčno odpoved z matičnimi celicami iz avtolognega kostnega mozga ter dolge zlome kosti. Potencial matičnih celic danes raziskujejo v mnogih kliničnih študijah za zdravljenje bolezni, kot so diabetes tipa 1, cerebralna paraliza, Crohnova bolezen, vedno več pa se uporabljajo tudi kot podporna terapija za zdravljenje raka (npr. na dojki). Nedvomno so matične celice revolucionarno odkritje, ki dokazuje, da človeško telo zna zase še vedno najbolje poskrbeti.