Lanena semena – zakladnica zdravilnih lastnosti

Lanena semena za zdravje in dobro prebavo

Lanena semena imajo že več stoletij poseben status znotraj človeške prehrane. Njihov ugled je povezan s številnimi zdravilnimi lastnosti, s katerimi se lahko pohvalijo. Z rednim uživanjem lanenih semen lahko tako naredite ogromno dobrega za svoje zdravje.  Za optimalne učinke morate sicer uporabiti mleta semena, saj jih sicer ne moremo prebaviti. Semena lahko seveda s pomočjo kavnega mlinčka zmeljete kar sami in jih nato shranite v nepredušno zaprto posodo. Mnoge zdravstvene koristi si lahko obetate že z uživanjem ene žlice oziroma približno 10 gramov lanenih semen dnevno, kar je večinoma precej enostavno doseči.

Bi tudi sami želeli obogatiti svoj jedilnik s tem vsestransko koristnim živilom? Lanena semena lahko zelo enostavno dodate hrani, ki jo sicer uživate. Posujete jih lahko po solatah, kosmičih, jih vmešate v testo za različna peciva ali kruh ipd., dodate pa jih lahko tudi vodi in mešanico enostavno popijete. Lanena semena, ki jih nekaj časa namakate v vodi, so lahko tudi izvrsten nadomestek za jajca v številnih receptih. V nadaljevanju preverite, kaj so glavni razlogi, zaradi katerih je uživanje lanenih semen še posebej koristno. 

Izvrsten vir maščobnih kislin omega 3

Med rastlinskimi viri maščobnih kislin omega 3 posebej izstopajo prav lanena semena. V njih namreč najdemo večje količine alfa-linolenske kisline, rastlinske oblike maščobnih kislin omega 3. Omenjena kislina sodi med esencialne maščobne kisline, ki jih moramo v telo vnesti s hrano, saj jih naš organizem ne more tvoriti sam. Alfa-linolenska kislina v lanenih semenih preprečuje kopičenje holesterola v krvnih žilah, preprečuje vnetja v arterijah in zmanjšuje tveganje za rast tumorjev. Poleg tega uživanje lanenih semen zmanjšuje tveganje za srčni napad in različna srčna obolenja, kar so potrdile tudi mnoge obsežne znanstvene raziskave.

Preprečevanje razvoja različnih vrst raka

Zaradi lignanov, fitoestrogenov, ki veljajo tudi za močne antioksidante, je redno uživanje lanenih semen povezano tudi s precej manjšim tveganjem za to, da zbolite za različnimi oblikami raka. Raziskave kažejo, da naj bi uživanje lanenih semen še posebej koristilo ženskam, ki so že doživele menopavzo, saj s tem zmanjšajo možnost za raka na dojkah. Pri moških pa je dodajanje lanenih semen prehrani med drugim povezano z manjšo nevarnostjo za raka prostate.

Visoka vsebnost vlaknin – boljša prebava in druge koristi

Z eno samo žlico lanenih semen lahko pokrijete približno 10 odstotkov svojih dnevnih potreb po vlakninah, in sicer tako po topnih kot netopnih. Lanena semena so tako zelo koristna za vse, ki imate težave s prebavo, predvsem z zaprtjem. Z uživanjem lanenih semen lahko tako preprečite hujše bolezni, povezane z neredno prebavo. Poleg tega pa so vlaknine med drugim zelo pomembne tudi za uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola. 

Lanena semena in laneno olje sta dober vir Omega 3 maščobnih kislin

Zniževanje previsokega krvnega tlaka

Lanena semena so lahko zelo koristna za vse, ki se spopadate s povišanim holesterolom, podobno pa velja tudi za tiste, ki imate težave s previsokim krvnim tlakom. S pomočjo lanenih semen lahko močno znižate odmerek zdravil proti hipertenziji,  ki jih trenutno uživate. Opazni rezultati se običajno pokažejo po približno 3 mesecih uživanja 30 gramov lanenih semen dnevno. Pozitivna posledica nižjega krvnega tlaka pa je seveda tudi manjše tveganje za kap in različne srčno-žilne bolezni. 

Lanena semena so tudi kakovosten vir beljakovin

V lanenih semenih najdemo aminokisline, kot so arginin, asparaginska in glutaminska kislina. Tako veljajo za zelo kvaliteten rastlinski vir beljakovin. Lanena semena so tudi prava rešitev za vse, ki se želite odpovedati mesu, a se bojite, da boste po obrokih prehitro lačni. Eksperimentalne študije potrjujejo, da lahko kakovostne beljakovine rastlinskega izvora zagotovijo povsem primerljiv občutek sitosti kot živalske beljakovine. Tako so lahko lanena semena tudi zelo priročno živilo za tiste, ki želite shujšati, a se težko uprete nezdravim prigrizkom med obroki. Z uživanjem lanenih semen boste precej lažje obvladovali svoj apetit. Tudi če postanete lačni med obroki, si lahko pomagate z napitkom iz vode in lanenih semen, ki vam bo za nekaj časa zagotovil občutek polnosti oziroma sitosti.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Ljudje z diabetesom tipom 2, ki svoji prehrani dodajajo lanena semena, običajno opazijo precejšnje izboljšanje stanja. Vrednost krvnega sladkorja se po nekaj mesecih uživanja lanenih semen zniža, kar naj bi bilo povezano predvsem z netopnimi vlakninami, ki jih najdemo v lanenih semenih. Podobnega učinka namreč ni mogoče doseči z uživanjem lanenega olja, ki je sicer prav tako zelo zdravo, vendar ne vsebuje vlaknin.