Antibiotiki za zdravljenje cistične fibroze okvarjajo sluh

zdravila cistična fibroza

Cistična fibroza je dedna kronična bolezen, ki prizadene pljuča in prebavni sistem. V Sloveniji je okoli 70 bolnikov s to boleznijo, na svetu zanjo trpi približno 70.000 ljudi.

Nevarni antibiotiki

Antibiotiki so življenjskega pomena za zdravljenje bolnikov s cistično fibrozo, vendar najnovejša študija prvič do sedaj razkriva povišano tveganje za trajno izgubo sluha ob rabi teh zdravil. Študija, ki je bila objavljena v reviji Journal of Cystic Fibrosis, opozarja zdravnike na alternativne strategije za zdravljenje simptomov respiratornih okužb, povezanih s cistično fibrozo, še posebej ob izpostavljenosti različnim razredom antibiotikov. V svoji študiji so strokovnjaki preučili podatke 81 bolnikov s cistično fibrozo, starih od 15 do 63 let, ki so jih razdelili v štiri kvartile glede na skupno prejeto dozo aminoglikozidnih antibiotikov, ki so jih prejemali v žilo. Skupini z najvišjo odmerjeno dozo sta imeli za 4,79-krat višjo verjetnost za trajno izgubo sluha v primerjavi z zadnjima dvema kvartilama.

Stranski učinki jemanja zdravil

Aminoglikozidi preprečujejo sintezo bakterijskih beljakovin in so pogosto potrebni za čiščenje smrtonosnih respiratornih okužb, stranski učinek poleg zmanjšanja delovanja notranjega ušesa pa je tudi zmanjšano delovanje ledvic. Preprečevanje škodljivih stranskih učinkov, kot je trajna izguba sluha, je ključno za bolnike, ki imajo zaradi bolezni že tako zmanjšano kvaliteto življenja. Avtorji študije zato želijo opozoriti zdravstvene delavce na redno spremljanje sluha pri osebah, ki prejemajo aminoglikozidne antibiotike v žilo.