Ali ste manipulativna oseba?

Manipulativna oseba

Pri nekaterih ljudeh je manipulativnost zelo očitna, pri drugih pa je lahko precej subtilna. Številni se tako niti ne zavedajo dobro svojega manipulativnega obnašanja. Toda če razmislite malce bolje, boste najverjetneje ugotovili, da se vsaj občasno tudi sami zatekate k manipulacijam. Manipulativni vedenjski vzorci naj bi bili namreč izjemno razširjeni. Tako je pametno, da jih poskušamo ozavestiti, saj jih lahko le tako presežemo …

1. Težave z neposrednim izražanjem želja in potreb

Čeprav tovrstnega komuniciranja morda ne povezujete z manipulativnim vedenjem, je lahko ena od oblik manipulacije tudi zelo posredno izražanje. Namesto da bi na primer preprosto povedali, kaj želite oziroma potrebujete, na to zgolj namigujete, pri tem pa pričakujete, da bodo drugi brali vaše misli. Nagnjenost k tovrstnim poskusom manipuliranja lahko izvira iz vašega otroštva; ker ste imeli občutek, da niste nikoli zares slišani in upoštevani, ste začeli verjeti, da morate vedno ovinkariti.

2. Popolna osredotočenost na lastne cilje

Ali bi naredili vse, da bi dosegli svoj cilj, tudi na račun drugih? Čeprav se morda poskušate prepričati, da ste samo nadpovprečno ambiciozni, je popolna osredotočenost na lastne cilje pogosto povezana z manipulativnim vedenjem. Najverjetneje namreč zelo težko sprejmete zavrnitev; tudi če vam nekdo eksplicitno pove, da nečesa noče ali ne more narediti, boste poskušali poiskati načine, kako to osebo prepričati, da se vendarle podredi vašim željam.

3. Zatekanje k »drobnim lažem«

Ni nujno, da so laži zelo premišljene in očitne. Tudi če se nimate za lažnivca, razmislite, kako pogosto se zatekate k navidezno nedolžnim »belim lažem«, pri čemer je lahko laž tudi izpuščanje pomembnih informacij, ki bi povedano postavile v popolnoma drugačen kontekst.

4. Projiciranje

Oblika manipulacije je lahko tudi projiciranje. Ljudje, ki so nagnjeni k tovrstnemu manipuliranju, poskušajo druge prepričati, da so krivi za nekaj, česar niso zares storili, ali da so slabe osebe. Pri tem gre pogosto za preusmerjanje pozornosti; tisto, česar obtožujete druge, najverjetneje opažate pri sebi. Ker se s tem morda ne znate spopasti, se prepričate, da so težava drugi, ne vi sami. Pri malce bolj labilnih osebah lahko izpostavljenost tovrstnim manipulativnim prijemom, za katere se v angleščini pogosto uporablja izraz »gaslighting«, privede do hudih težav s samopodobo.

5. Kaznovanje tistih, ki se ne podredijo vašim pričakovanjem

Ko manipulativne osebe ugotovijo, da ne bodo dobile tistega, česar si želijo, je njihov odziv običajno zelo negativen. Pogosto poskušajo tiste, ki se niso podredili njihovim zahtevam, kaznovati, pri čemer se lahko zatekajo k različnim oblikam kaznovanja – na primer k ignoriranju ali k pasivno agresivnim opazkam.

6. Lažne obljube

Včasih so sicer naši nameni dobri, vendar na koncu kljub temu prelomimo dano obljubo. Čeprav torej ne gre za namerno izdajo zaupanja, je lahko tudi (pogosto) prelamljanje obljub ena od oblik manipulativnega vedenja. Seveda pa je še posebej problematično, če že takrat, ko nekaj obljubite, veste, da tega ne boste zares naredili.

7. Preračunljivost pri uslugah

To, da se pogosto odzovete, ko ljudje okoli vas potrebujejo uslugo, je seveda samo po sebi dobra lastnost. Toda smiselno je, da se vprašate, ali so vaši motivi pri tem resnično plemeniti. Ali morda pri uslugah vedno razmišljate, kaj lahko v prihodnosti iztržite v zameno? Poskušate nato osebo, ki ste ji naredili uslugo, izsiljevati in jo pripraviti do tega, da vam »poplača z obrestmi«? Tovrstno obnašanje je seveda zelo zgovoren dokaz manipulativnosti.

8. Vzbujanje občutka krivde

Nič ni narobe s tem, da znate izraziti svoja čustva. Seveda pa se morate vprašati, ali gre pri tem vsaj občasno tudi za manipulativno taktiko. Ali uporabljate solze za to, da bi drugi naredili tisto, kar želite, čeprav je jasno, da to ni skladno z njihovimi lastnimi željami? To je vsekakor zelo problematično obnašanje, ki se vam bo prej ali slej maščevalo.