5 nasvetov za »digitalno čuječnost«

Digitalna čuječnost

V zadnjih letih se ogromno govori o čuječnosti. Gre za posebno stanje osredotočenosti na »tukaj in zdaj«, na ta trenutek in na tisto, kar nas obdaja, ki ga je mogoče doseči s pomočjo različnih tehnik. Bistvo čuječnosti je preseganje nenehnega ukvarjanja s preteklostjo ali prihodnostjo, ki lahko v nas sproži kopico negativnih občutkov, pri tem pa zanemarimo sedanjost. Čuječnost tako zahteva kar nekaj koncentracije, kar je veščina, ki jo v sodobnem svetu, ko smo praktično na vsakem koraku izpostavljeni najrazličnejšim motnjam, obvladajo le redki. Ker so te motnje pogosto povezane s sodobnimi tehnološkimi napravami, so mnogi prepričani, da bi morali govoriti tudi o posebni vrsti čuječnosti, in sicer o t. i. digitalni čuječnosti. Pri tem konceptu gre za sposobnost premišljene uporabe elektronskih naprav, ki jih znamo uporabiti v svoj prid, ne da bi pri tem postali sužnji sodobne tehnologije. Pri prakticiranju digitalne čuječnosti je torej pomembno najti nekakšno srednjo pot. Če opažate, da trenutno tega ne obvladate najbolje, vam bodo spodnji nasveti zagotovo v pomoč …

1. Spremljajte, kolikšen del dneva posvetite uporabi elektronskih naprav

Za začetek je pomembno, da se zares soočite s trenutno situacijo in ugotovite, kako problematične so v resnici vaše navade. Marsikdo se namreč niti ne zaveda povsem, koliko časa namenja elektronskim napravam. Svetujemo uporabo aplikacij, ki merijo čas, preživet na telefonu ali računalniku. Tako boste najverjetneje ugotovili, da zapravite ogromno časa, ki bi ga lahko posvetili številnim drugim, za vaše počutje precej bolj blagodejnim dejavnostim.

2. Preglejte nastavitve in izklopite vsa nepotrebna obvestila

Stalne prekinitve so lahko še posebej moteče med delom, vendar imajo tudi nasploh negativen vpliv na nas. Če vas telefon stalno obvešča o novi elektronski pošti, sporočilih in novostih na družbenih omrežjih, različnih novicah ipd., je čas, da prilagodite količino in pogostost obvestil. Razmislite, ali je res nujno, da vse to izveste nemudoma. Običajno gre namreč za stvari, ki zlahka nekoliko počakajo. Poskušajte torej izklopiti čim več obvestil, hkrati pa je dobro, da čim večkrat uporabite »letalski način«, saj boste tako praktično povsem zaščiteni pred motečimi dražljaji.

3. Blokirajte dostop do spletnih strani, kjer izgubljate še posebej veliko časa

Upoštevanje prvega nasveta vam bo pomagalo ugotoviti tudi, katere so tiste spletne strani, kjer zapravite največ časa. Če na primer pri svojem delu nujno potrebujete internet, lahko s pomočjo posebnih razširitev za brskalnik blokirate dostop zgolj do tistih strani, ki so najbolj problematične – običajno so to različna družbena omrežja ali novičarske strani. Ta blokada lahko traja zgolj nekaj ur. Ni torej nujno, da se povsem odpoveste obiskovanju teh strani, vendar pa je zelo pomembno, da je raba bolj premišljena in da ne moti drugih dejavnosti.

4. Telefona nikoli ne uporabljajte v spalnici

Več digitalne čuječnosti vam lahko pomaga tudi pri težavah s spanjem. Te so namreč pogosto povezane z brskanjem po telefonu tik pred spanjem. Tako vam svetujemo, da telefona nikoli ne prinašate v spalnico (za zbujanje raje uporabljajte klasično budilko). Še bolje pa je, da elektronskih naprav ne uporabljate vsaj eno uro pred načrtovanim odhodom v posteljo.

5. Preživite en dan v tednu povsem brez telefona

Odlična vaja za krepitev digitalne čuječnosti je, da se za en dan v tednu povsem odpoveste uporabi telefona oziroma različnih elektronskih naprav. Če se vam zdi to (trenutno) praktično nemogoče, si poskušajte tovrstni odmor privoščiti vsaj enkrat mesečno. Ko boste ugotovili, koliko časa vam tako ostane in koliko manj nemira občutite, se bo verjetno spontano pojavila želja, da si takšne dneve, ki jih nekateri imenujejo kar »dnevi za digitalno razstrupljanje«, privoščite pogosteje.