Vsestranska soda bikarbona: Za kaj vse jo lahko uporabite?

Soda Bikarbona

Soda bikarbona je uporaben prašek, ki ga lahko najdemo praktično v vsaki kuhinji. Čeprav se lahko zasledimo, da ima soda bikarbona številne možnosti za uporabo in koristi za zdravje, pa nas včasih katera izmed teh možnosti vendarle preseneti. Zdi se, kot da se vedno pojavljajo vedno novi in novi načini uporabe sode bikarbone, kar dokazuje, za kako vsestransko uporaben produkt gre.

Obenem pa je razveseljivo tudi to, da je tudi cenovno zelo dostopen. V nadaljevanju lahko preverite, katere so najbolj zanimive in praktične možnosti uporabe sode bikarbone!

Odstranjevanje ostankov pesticidov s sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava, ki nista bila pridelana ekološko, pogosto vsebujeta tudi ostanke pesticidov. Ker so lahko ti zelo nevarni za zdravje, je pomembno, da jih pred zaužitjem živil odstranimo. Pri tem pa vam lahko zelo uspešno pomaga prav soda bikarbona. Zmešajte 1 žlico limoninega soka z 2 žlicama sode bikarbone. Zmes nato vmešajte v približno 2 decilitra vode. Prelijte v stekleničko z razpršilcem. Mešanico popršite po sadju in zelenjavi ter pustite delovati nekaj minut, preden sperete.

Soda bikarbona kot naravna zobna pasta

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da vam je zmanjkalo zobne paste, ko bi jo najbolj potrebovali. V takšnih trenutkih vam lahko na pomoč priskoči soda bikarbona, ki je znana po tem, da lahko zobe tudi rahlo pobeli. Pomembno je sicer, da z uporabo sode bikarbone namesto običajne zobne paste ne pretiravate, saj lahko to privede do poškodbe sklenine.

Čiščenje nerjavečega jekla

Površine in naprave, izdelane iz nerjavečega jekla, se bodo svetile, kot bi bile povsem nove, če boste za čiščenje uporabili sodo bikarbono. Z njo lahko hitro in enostavno odstranite vodni kamen, maščobe ipd. Pri drgnjenju ne bodite pregrobi, saj lahko sicer poškodujete material.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav iz hladilnika

Ima notranjost vašega hladilnika kljub rednemu čiščenju vedno malce nenavaden vonj? Naslednjič poskusite hladilnik očistiti s sodo bikarbono. Ko končate, natresite malce sode bikarbone v posodico in jo postavite v hladilnik. Tako bo soda še naprej absorbirala neprijetne vonjave. Ta trik lahko uporabite tudi v drugih prostorih, kjer bi se želeli znebiti določenih vonjev.

Nevtralizacija želodčne kisline

S sodo bikarbono si lahko pomagate tudi takrat, ko imate težave z zgago, saj lahko uspešno nevtralizira želodčno kislino. V 2 decilitra vode vmešajte pol žličke sode bikarbone in mešanici dodajte še nekaj kapljic limoninega soka. Pripravka ne uživajte na tešče ali več kot en teden.

Odstranjevanje trske

Občutek, ko se vam v dlan zarije trska, tudi če je čisto majhna, je zelo neprijeten. Soda bikarbona vam pomaga, da jo hitro in enostavno odstranite. Učinkovita je celo pri tistih trskah oziroma delcih lesa, ki so se zarili globoko v podkožje in jih je morda celo težko zaznati s prostim očesom. Z uporabo sode bikarbone se bo predel zmehčal, trska pa se bo približala povrhnjici. Tako jo boste zlahka odstranili s pinceto. Četrtini žličke sode bikarbone dodajte malce vode, da dobite gosto pasto. Z njo namažite predel, kjer se vam je v kožo zadrla trska. Prelepite z obližem, ki ga nato odstranite po 24 urah. Zdaj lahko trsko enostavno izpulite.

Čiščenje zamašenih odtokov

Zamašeni odtoki včasih niso tako velika težava, kot je videti na prvi pogled. Pogosto lahko namreč stvari rešite brez mojstra, z uporabo enostavnih trikov. Ena najučinkovitejših možnosti je zagotovo uporaba sode bikarbone v kombinaciji s kisom. Soda bikarbona bo pomagala zmehčati snovi v odtoku, ki povzročajo težave, kemijska reakcija s kisom pa bo poskrbela le še za zadnji korak. V zamašen odtok najprej nalijte vrelo vodo, nato pa vanj nasujte sodo bikarbono. Po nekaj minutah prilijte še še kis. Zamašite odtok za približno 10 minut. Na koncu v odtok vlijte še malce vrele vode. Ta metoda ni uporabna le takrat, ko je že prišlo do zamašitve, ampak jo je koristno izvajati tudi preventivno.

Nič več neprijetnih telesnih vonjav

Soda bikarbona je odlična rešitev tudi za tiste, ki imate težave z neprijetnimi telesnimi vonjavami. Pomaga namreč nevtralizirati pH-vrednost kože, poleg tega pa absorbira znoj. Še dodaten razlog za uporabo sode bikarbone pa je, da uničuje bakterije, ki so povezane z neprijetnimi vonji. Za pripravo naravnega dezodoranta zmešajte sodo bikarbono in koruzni škrob v enakem razmerju. Nanesite neposredno na predel telesa, kjer je prekomerno znojenje najbolj izrazito.

Odstranjevanje klora z las

V poletnih mesecih verjetno mnogi izmed vas obiščete bazen, kar pa lahko med drugim predstavlja tveganje za vaše lase. Kopičenje klora na laseh lahko namreč privede do različnih težav, tudi do lomljenja las. Svetujemo vam, da po plavanju v bazenu na mokre lase popršite pripravek, ki ga izdelate iz 2 decilitrov vode in 1 žlice sode bikarbone. Počakajte 5 minut in nato mešanico sperite. Če so vaši lasje pobarvani, se uporaba sode bikarbone načeloma odsvetuje, saj lahko pride do razbarvanja.