Slabokrvnost in slabši sluh

slabokrvnost in izguba sluha

Spletna izdaja revije JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery je objavila študijo, v kateri so ameriški raziskovalci preučevali povezavo med sensori-nevralno in prevodno izgubo sluha z anemijo zaradi pomanjkanja železa pri odraslih Američanih, starih med 21 in 90 let.

Leta 2014 je približno 15 odstotkov odraslih navajalo težave s sluhom. Raziskovalci so v svoji študiji preučevali slabokrvnost pri 305.339 odraslih, med katerimi je bilo 43 odstotkov moških, povprečna starost pa 50 let. Pojavnost kombinirane izgube sluha (ki jo sestavljajo kombinacije prevodne izgube sluha zaradi težav s kostmi v srednjem ušesu, sensori-nevralna izguba sluha, gluhost in nespecificirana izguba sluha) je znašala 1,6 odstotka, pojavnost slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa pa 0,7 odstotka.

Tako sensori-nevralna izguba sluha (npr. zaradi poškodbe polža ali živčnih povezav med notranjim ušesom in možgani) kot tudi kombinirana izguba sluha sta bili pomembno povezani s slabokrvnostjo zaradi pomanjkanja železa. Ker je tovrstna slabokrvnost pogosta in jo zlahka korigiramo, bi lahko natančnejše spoznavanje povezave med obema omogočalo zgodnjo prepoznavo in zdravljenje slabokrvnosti, kar bi lahko pozitivno vplivalo na omejitve odraslih zaradi izgube sluha.