Poznamo boljšo oceno telesne debelosti kot ITM

Hujšanje ITM

Večina zdravstvenih delavcev za oceno debelosti uporablja indeks telesne mase (ITM), čeprav sta z zdravstvenimi stanji, kot so odpornost na inzulin, sladkorna bolezen tipa 2 in srčno-žilna obolenja, povezana delež telesne maščobe oz. abdominalna debelost, ne pa vrednost ITM.

Z drugimi besedami: za srčno-metabolna obolenja je bolj pomembno, da si pas lahko bolj zategnete, kot da izgubite kakšen kilogram več. Nova študija s tega področja je želela ugotoviti, kako izmeriti in klasificirati debelost s preučevanjem deleža maščob v telesu in visceralne maščobe. S pomočjo posebnega skenerja, ki meri sestavo telesa in vsebnost maščobe, so strokovnjaki pridobili podatke o maščobah v telesu in okoli pasu. Iz teh podatkov so izračunali 5 napovedovalcev, ki bi se jih za napovedovanje vsebnosti maščobe v telesu lahko uporabilo v ambulantah zdravnikov, fitnes centrih ali doma: ITM, obseg pasu, razmerje med pasom in boki, razmerje med pasom in višino.

Izkazalo se je, da je najboljši napovedovalec prav razmerje med obsegom pasu in višino, saj je najbolj natančen in učinkovit način odkrivanja, ali ima posameznik tveganje za debelost, ki pa se žal v klinični praksi rutinsko ne uporablja. Mejne vrednosti za napoved debelosti celega telesa je 0,53 pri moških in 0,54 pri ženskah, medtem ko je meja za napovedovanje abdominalne debelosti 0,59 za oba spola.