Origanovo olje – čarobna moč v boju s številnimi težavami

Origanovo olje je zdravo

Origanovo olje velja za izjemno učinkovito naravno pomoč pri mnogih težavah. Obenem pa gre za dobro preventivo, ki pomaga preprečiti, da bi se določene težave z zdravjem in počutjem sploh pojavile. Možnosti uporabe origanovega olja so različne. Zelo cenjeno je na primer v aromaterapiji, možna pa je tudi zunanja uporaba. Tisto, zaradi česar je origanovo olje tako zdravilno oziroma blagodejno, sta predvsem dve sestavini, ki ju vsebuje v velikih količinah. To sta karvakrol in timol. Obe omenjeni snovi sta znani po svojem protivnetnem in protibakterijskem delovanju, obenem pa gre za dva močna antioksidanta. Tako ni presenetljivo, da ima lahko origanovo olje tako pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje. Pri lajšanju določenih težav pa je lahko še posebej koristno …

Naravna podpora vašemu prebavnemu sistemu in uničevanje parazitov

S pomočjo origanovega olja je mogoče ublažiti številne prebavne težave in nasploh pripomoči k temu, da bo vaša prebava boljša. Dobra prebava pa je seveda osnova dobrega zdravja. Sestavine, ki jih vsebuje origanovo olje, spodbujajo pretok žolča in pomagajo pri prebavi maščob. Tako so pripravki na osnovi origana še posebej dobra izbira, če vas mučijo težave z zaprtjem, vendar pa s količino ne smete pretiravati, saj lahko postane v tem primeru odvajalni učinek preveč intenziven. Nasploh velja, da lahko z origanovim oljem poskrbimo za razstrupljanje črevesja, ne da bi s tem vplivali na količino koristnih bakterij. Z origanovim oljem pa si je mogoče pomagati celo pri odpravi notranjih parazitov.

Ublažitev menstrualnih krčev oziroma bolečin

Mnoge ženske se med menstruacijo soočajo z zelo hudimi krči, zaradi česar pogosto posežejo tudi po protibolečinskih sredstvih. Vendar pa je pred tem zagotovo smiselno poskusiti tudi z naravnimi pripravki, ki so znani po tem, da lahko lajšajo menstrualne bolečine. Eden takšnih je zagotovo origanovo olje. Priporočamo vam, da nekaj kapljic origanovega olja dodate olivnemu olju, nato pa z mešanico nežno zmasirate spodnji del trebuha. Protivnetni učinki origana v kombinaciji s še eno pomembno lastnostjo origana – zmožnostjo, da umiri nehotene krče – bodo poskrbeli za hitro olajšanje.

Z origanovim oljem do boljšega razpoloženja

Karvakrol in timol imata tudi pozitivne učinke na naš živčni sistem in na razpoloženje. Tako je lahko uporaba origanovega olja zelo koristna tudi za ljudi, ki se bojujejo z depresijo ali anksioznostjo. Seveda pa ga lahko uporabite tudi v obdobjih, ko ste pod hujšim stresom. Če nimate posebnega difuzorja ali razpršilnika, lahko malce origanovega olja preprosto dodate vreli vodi in uživate v pomirjajočih učinkih.

Origanovo olje kot pomoč pri odpravi glivic

Omenili smo že, da je origanovo olje znano po svojih protibakterijskih učinkih. Obenem pa lahko poskrbi tudi za odpravo glivic, na primer na stopalih ali nohtih . Gre pravzaprav za eno najboljših naravnih rešitev pri tovrstnih težavah. Za optimalne rezultate je priporočljivo origanovo olje uporabljati vsakodnevno, dokler ne zaznate izboljšanja stanja.

Lajšanje težav z dihali

Zaradi protivnetnega in protimikrobnega učinkovanja je origanovo olje tudi odlična izbira v obdobjih, ko se spopadamo z različnimi težavami z dihali. Origanovo olje lahko pomaga sprostiti dihalne poti in s tem olajšati dihanje. Prekomerno izločanje sluzi se bo umirilo, obenem pa bo imelo origanovo olje tudi pozitiven vpliv na naš imunski sistem. Najbolje je, da olje vključite v inhalacijo nad vodno paro.

Protibolečinsko delovanje

Seveda pa je zaradi protivnenih lastnosti origanovo olje tudi odlično naravno protibolečinsko sredstvo. Ne glede na to, v katerem delu telesa se pojavljajo bolečine, jih lahko z origanovim oljem uspešno ublažite. Tudi v tem primeru vam priporočamo, da origanovo olje najprej zmešate z malo olivnega olja, preden si privoščite protibolečinsko masažo.