Klorela – ena izmed najbolj zdravih vrst alg

Klorela

Znano je, da ima lahko uživanje alg ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. Alga, ki zagotovo sodi med najbolj koristne za zdravje, je klorela. Gre za vrsto zelenih alg, ki so zelo bogate s hranilnimi snovmi, običajno pa jih uživamo v obliki prehranskega dopolnila, saj jih v naravni obliki ne bi mogli prebaviti. Poznamo več različnih podskupin te alge, pri čemer sta še posebej razširjeni vrsti z znanstvenim imenom Chlorella vulgaris in Chlorella pyrenoidosa. Raziskave, povezane s koristmi klorele, se načeloma osredotočajo prav na omenjeni vrsti. Kaj so torej razlogi, zaradi katerih postaja klorela vse bolj cenjena?

Vsebnost številnih pomembnih hranilnih snovi

Količina hranil, ki jih najdemo v kloreli, je vsekakor impresivna. Načeloma je več kot polovica alge sestavljena iz beljakovin, pri čemer alge vsebujejo tudi vseh devet esencialnih aminokislin, zato lahko govorimo o popolnem beljakovinskem viru. Klorela je tudi odličen vir vitamina B12, podobno pa velja tudi za železo in vitamin C. V kloreli poleg tega najdemo tudi betakarotene, maščobne kisline omega 3 in veliko vlaknin.

Razstrupljanje telesa (tudi odstranjevanje delcev težkih kovin)

Klorela je lahko zelo koristna tudi za odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa, med drugim tudi za odstranjevanje nevarnih delcev težkih kovin. Nekatere težke kovine, na primer železo in baker, sicer naše telo nujno potrebuje v manjših količinah, vendar pa so lahko po drugi strani večje količine določenih težkih kovin, kot sta kadmij in svinec, zelo strupene. Klorela lahko zmanjša negativen vpliv težkih kovin na jetra, možgane in ledvice. To je povezano predvsem s klorofilom in vitaminom B12, ki ju najdemo v kloreli. Gre namreč za snovi, ki sodelujeta pri tvorbi glutationa, ki ščiti naše telo pred strupenimi snovmi.

Klorela za okrepitev imunskega sistema

Močan imunski sistem je nujen za to, da se lahko naše telo bori pred različnimi mikrobi in drugimi škodljivimi organizmu. Pri krepitvi imunskega sistema vam lahko zelo uspešno pomaga prav klorela. S pomočjo prehranskih dopolnil iz klorele lahko vaš organizem proizvede več protiteles, ki uničujejo tujke, če jim uspe vstopiti v telo.

Zmanjšanje ravni škodljivega holesterola in zniževanje krvnega tlaka

S pomočjo klorele lahko znižate količino škodljivega holesterola v krvi, podobno pa velja tudi za trigliceride. Klorela vam lahko poleg tega pomaga tudi pri zniževanju previsokega krvnega tlaka. Pozitiven vpliv na zniževanje holesterola imajo predvsem niacin, pomemben vitamin iz skupine B, vlaknine, karotenoidi in antioksidanti. Zaradi visoke vsebnosti omenjenih snovi lahko klorela pomaga tudi pri zniževanju tveganja za srčna obolenja, ki so pogosto povezana prav s previsokimi količinami LDL-holesterola in s hipertenzijo.

Preprečevanje oksidativnega stresa in kroničnih obolenj

V kloreli najdemo kar nekaj snovi, ki jih uvrščamo med antioksidante, kar pomeni, da je ta zelena alga zelo učinkovita tudi pri preprečevanju tveganja za razvoj kroničnih bolezni. Te so namreč pogosto povezane z oksidativnim stresom, ki je posledica prisotnosti povečanega števila škodljivih prostih radikalov. Klorela lahko med drugim zmanjša nevarnost za zaplete, povezane z diabetesom, in upočasni proces staranja, zelo koristna pa je tudi za kadilce, pri katerih je tveganje za oksidativni stres še posebej visoko.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Izsledki nekaterih raziskav nakazujejo, da je lahko klorela zelo koristna tudi za uravnavanje krvnega sladkorja. Tako lahko pomaga pri preprečevanju diabetesa, priporočljiva pa je tudi za sladkorne bolnike. Klorela lahko poleg tega pomaga izboljšati občutljivost celic na inzulin pri tistih ljudeh, ki imajo bolezen zamaščenih jeter, kadar ta ni posledica prekomernega uživanja alkohola.

Pomoč pri težavah z dihali

Za bolezni, povezane z dihali, so pogosto značilna vnetja v telesu. Za ublažitev simptomov je tako nujno, da zajezimo negativen vpliv vnetij oziroma da jih odpravimo. Določene snovi, ki jih najdemo v kloreli, imajo protivnetni učinek, zato je lahko klorela zelo koristna tudi za vse, ki imate težave z dihali. Klorela lahko med drugim pomaga tudi astmatikom.

Boljša fizična pripravljenost/večja vzdržljivost

Uživanje prehranskega dopolnila, izdelanega iz klorele, je lahko zelo koristno tudi za vse aktivne športnike, ki želijo povečati svojo fizično pripravljenost oziroma vzdržljivost. Klorela lahko namreč pomaga pri tem, da se poveča količina kisika v pljučih (oziroma sama kapaciteta pljuč), kar zagotovi tudi boljšo pripravljenost na fizične napore. Tako je lahko klorela dober dodatek za profesionalne športnike, seveda pa lahko koristi tudi rekreativcem.