Dieta za vse s premalo aktivno ščitnico

Ščitnica

Se komajda prebijete skozi dan, tako vam manjka energije? Ste omotični in si težko zapomnite kaj več kot kje ste parkirali avto? Vam izpadajo lasje oziroma se vam tanjšajo, ste zaprti in nimate več spolnega poželenja? Se iz nepojasnjenih razlogov redite? Če ste na večino vprašanj odgovorili z da, ste verjetno samo ena od osmih žensk, ki se spopadajo s premalo aktivno žlezo ščitnico. Dobro je vedeti, da vam ščitnica lahko po malem nagaja, tudi če so zdravniški izvidi odlični. Preverite, ali je tako, in ukrepajte, pa se bodo tudi kilogrami stopili sami od sebe.

Naloge ščitnice

Ščitnica je ena najpomembnejših endokrinih žlez, ki leži na sprednjem delu vratu, tik pod grlom. Sestavljata jo dva režnja, na vsaki strani sapnika po eden, povezana sta z ožjim trakom tkiva.

Majhna žleza proizvaja hormone, ki krožijo po vsem telesu in vplivajo na  presnovo: izkoristek naše prehrane, na ravnotežje in proizvodnjo inzulina, ki pomaga sladkorju v krvi, da se pretvori v  energijo. Poleg velike vloge pri obnovi celic, lahko med njene naloge prištejemo še popravljanje poškodovanega tkiva, nadzor srčnih utripov, uravnavanje čustev in živčnih povezav v možganih.

Zakaj težave zanemarjamo?

Ugotovili so, kako večina žensk, katerih ravnovesje ščitničnih hormonov je porušeno, težave pripisuje naravnemu procesu staranja. Še več, tudi zdravniki običajno ženskam v zrelejših letih povedo, da sta najbrž za pridobivanje na teži kriva premalo gibanja in premastna hrana. Pravzaprav so vsi našteti simptomi dejansko tudi davek sodobnega, hitrega načina življenja in le redka predstavnica nežnejšega spola se odloči priti vzrokom do dna. Žal pa se tudi pri slednjih rado zgodi, da so izvidi v redu, a je ščitničnih hormonov, ki uravnavajo naše počutje in kazalec na tehtnici, že rahlo premalo. Težavi pravimo subklinični hipotiroidizem in jo lahko zdravimo že z nekaterimi spremembami na jedilniku.

Vzroki za hipotiroidizem

Eden glavnih vzrokov za premalo aktivno ščitnico je stres, saj stresni hormon kortizol slabi moč celic ščitnice. Naslednji, nič manj pomemben krivec pa zna biti triklosan, pesticid, ki obremeni jetra, odgovorna za spreminjanje neaktivnega ščitničnega hormona T4 v aktivnega T3. Ne kupujte izdelkov, če zasledite na deklaracijskem listu ta nevaren pesticid. Pogosto ga vsebujejo kozmetična sredstva, kot so mila, dezodoranti in razni losjoni, pa tudi v tekstilu, brisačah in celo deskah za rezanje ga lahko zasledimo.

Testiranje je priporočljivo tudi za mlade ženske!

Če imate visoko raven slabega holesterola in pretežno zdravo jeste, je zelo verjetno, da je vaša ščitnica manj aktivna. Prej se boste začeli zdraviti, manj boste obremenili srce. Prosite za testiranje pri endokrinologu, ki vam bo tudi najbolje svetoval o zdravljenju.

Presejalni test oziroma merjenje hormona ščitnice, tirotropnega hormona (TSH) in prostega T4 je priporočljivo že pred 35. letom, potem pa na vsakih pet let oziroma takoj, če opazite zgoraj navedene simptome. Ne odlašajte, morda za vaše odvečne kilograme niso krivi preobilni obroki!

Preverite zdravje ščitnice sami!

  • Tanjšanje las se pozna tudi na obrveh. Položite svinčnik vertikalno na obrvi, in sicer takoj ob zunanjem kotu oči. Če za svinčnikom, za zunanjim kotom očesa, ni nobene dlačice več, imate najbrž premalo aktivno ščitnico.

Dieta za aktivnejšo ščitnico

Pri hujših oblikah hipotiroidizma so potrebna zdravila, le v redkih primerih ščitnico operirajo. Blagi hipotiroidizem pa lahko zdravite s spremembami na jedilniku ter prehranskimi dodatki;

  • Glejte, da boste dobili dovolj vitamina D; telo ga prejme po naravni poti, če ste od 15 do 20 minut dnevno izpostavljeni sončni svetlobi, veliko pa ga je tudi v ribah, še posebej v sardelah, lososu in morskem listu. Če ne marate morske hrane, so dobrodošli dodatki vitamina D.
  • Omega-3 maščobne kisline iz rib so nadvse pomembne za ohranjanje zdravih celičnih membran, ki pomagajo pri transportu ščitničnih hormonov skozi telo. Privoščite si lososa, skušo ali sardele, vsaj dvakrat tedensko. Če rib ne marate, jemljite dodatke ribjega olja.
  • Tudi selen ščitnica nujno potrebuje, da bi lahko izločila dovolj hormonov. Potrebujete približno 55 mikrogramov selena dnevno, ki ga najdete v oreščkih, še posebej v brazilskih, tuni in rižu.
  • Zaužijte veliko vitaminov B-kompleksa in magnezija; našli ju boste v vseh vrstah zelenjave, še posebej v brokoliju in brstičnem ohrovtu, ter v bananah.
  • Vsaj trikrat tedensko uživajte z jodom bogato hrano, morsko hrano ali jajca. Kuhanje z morsko soljo, obogateno z jodom, ščitnici dovaja dovolj tega minerala. A jedi zavoljo ščitnice nikar ne dosoljujte, saj bi nevarno obremenili ledvice.