Je bolj zdrav bel ali polnozrnat kruh?

Kruh

Kljub številnim raziskavam, ki so že preučevale, katera vrsta kruha je boljša za zdravje, najnovejša študija opisuje rezultate raziskave na dvajsetih zdravih preiskovancih, pri katerih so primerjali razlike med prebavo belega in polnozrnatega kruha.

Raziskovalci so bili presenečeni, da sama vrsta kruha ni pomembno klinično vplivala na posameznika, ter ugotovili, da ljudje različno odreagiramo na isto vrsto kruha. V raziskavi je polovica sodelujočih morala en teden uživati povišano količino (okoli 25 odstotkov kalorij) procesiranega, pakiranega belega kruha, medtem ko je druga polovica uživala polnozrnati kisli kruh. Po dveh tednih premora brez kruha sta se obe skupini zamenjali. Strokovnjaki so sodelujočim merili vrednost krvnega sladkorja na tešče, raven esencialnih mineralov – kalcija, železa, magnezija, maščob in holesterola, encimov jeter in ledvic ter določenih označevalcev za vnetje in poškodbo tkiv.

Pred, med in po študiji so ocenili sestavo miokriboma (sestavo črevesnih bakterij) pri posamezniku. Približno polovica ljudi se je bolje odzivala na procesiran kruh iz bele moke, druga polovica na kisel polnozrnat kruh. Tako izsledki raziskave osvetljujejo novo paradigmo: različni ljudje se različno odzivamo na enako hrano. Strokovnjaki so v okviru študije nato uspeli razviti algoritme, s katerim bi pomagali napovedati odzivanje posameznika na določeno dieto.