Čemaž je zdrava rastlina iz gozdnih obronkov

http://www.bodieko.si/recepti-za-cemaz

Ko med sprehodom po gozdu zavohate vonj po česnu, gotovo v bližini raste čemaž. Priljubljeno divje zelišče s pikantno aromo česna je cenjeno tako zaradi kulinaričnih užitkov kot zdravilnih učinkovin.

Čemaž raste skoraj povsod po Sloveniji v listnatih gozdovih in na njihovih obronkih. Lahko ga posadite tudi na vrt pod kakšno drevo ali pa v korita.

Uporabimo lahko vse dele rastline: liste, cvetove, plodove ter čebulice. Največkrat uporabljamo mlade svetlo zelene suličaste liste, ki jih pobiramo od marca do aprila, še preden rastlina zacveti. Snežno beli zvezdnati cvetovi so primerni za krašenje različnih solat, iz njih se junija razvijejo užitni plodovi.

Čemaž krepi črevesno floro, razstruplja telo, čisti dihalne poti in kožo, znižuje holesterol, odvaja vodo iz telesa …

Čemaž je zelo podoben dvema strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku. Nobena od teh dveh pa ne diši po česnu. Liste rastline zmečkajte med prsti, zavohati morate močan vonj po česnu.

Čemaž uporabljamo povsod tam, kjer uporabljamo česen. Priljubljen je v različnih solatah in namazih. Najbolj okusen je surov, saj pri kuhanju izgubi precej arome. Čemaž tudi ni primeren za sušenje, zato je bolje, da sveže liste operemo, sesekljamo in po porcijah zamrznemo.

Več o čemažu najdete tukaj: http://www.bodieko.si/recepti-za-cemaz