Bazilika – »kraljeva začimba«, polna zdravja

Bazilika

Bazilika velja za eno najbolj priljubljenih začimb v naši kuhinji, čeprav sta njeni prvotni domovini Azija in Afrika. Po obliki spominja na meto, s katero je tudi v sorodu. Samo ime sicer izvira iz grške besede »basilikohn«, kar bi lahko prevedli kot »kraljevo«. Tako zagotovo ni naključje, da je bila bazilika v mnogih kulturah izjemno cenjena. Povezovali so jo s plemenitostjo, posvečenostjo in gostoljubnostjo, v Italiji pa velja celo za simbol ljubezni.

Bazilika se uporablja za izboljševanje okusa številnih jedi, obenem pa tudi kot glavna sestavina izjemno priljubljenega pesta. Poznamo sicer več različic bazilike, pri čemer ima vsaka izmed njih nekoliko specifičen okus. Najbolj znana je verjetno Ocimum basilicum oziroma navadna bazilika. Seveda pa bazilika ni cenjena le zaradi okusa, ampak tudi zaradi številnih pozitivnih vplivov na zdravje. Med drugim je bazilika izvrsten vir vitamina K. Že približno 20 gramov sveže bazilike lahko pokrije vse vaše dnevne potrebe po tem zelo pomembnem vitaminu. Zdravilne lastnosti bazilike pa so še posebej izrazite zaradi flavonoidov in eteričnih olj, ki jih najdemo v njej.

Zaščita DNK in protibakterijsko delovanje

Zaradi unikatnega nabora aktivnih sestavin, imenovanih flavonoidi, ki se nahajajo v baziliki, bo rastlina poskrbela za zaščito celic. Še posebej pomembna sta orientin in vicenin, v vodi topna flavonoida, ki imata pozitiven vpliv na bele krvničke. Flavonoidi v baziliki ščitijo celične strukture in kromosome pred sevanjem ter pred škodo, ki bi jo lahko povzročili kisikovi prosti radikali. Poleg tega pa lahko bazilika poskrbi za zaščito organizma pred pretiranim razraščanjem škodljivih bakterij. Protibakterijsko delovanje bazilike pa ni povezano s flavonoidi, ampak z eteričnimi olji, kot so estragol, linalool, cineol, eugenol, sabinen, mirken in limonen.

Laboratorijske študije so razkrile, da je lahko bazilika med drugim zelo učinkovita pri zaviranju naslednjih bakterij: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O:157:H7, Yersinia enterocolitica, in Pseudomonas aeruginosa. Eterična olja iz listov bazilike lahko uničijo celo številne patogene bakterije, ki so postale odporne na običajno uporabljene antibiotike. Tako lahko bazilika uniči mikroorganizme iz rodov Staphylococcus, Enterococcus in Pseudomonas, ki so močno razširjeni, zaradi visoke odpornosti na antibiotike pa je lahko zdravljenje okužb s temi vrstami bakterij izjemno zahtevno.  Zanimiva je tudi raziskava, katere izsledki so razkrili, da lahko umivanje sadja in zelenjave v mešanice vode in nekaj kapljic eteričnega olja bazilike močno zmanjša prisotnost bakterije šigela (Shigella), nevarne bakterije, ki povzroča okužbo in simptome, kot je na primer diareja, na dolgi rok pa celo trajne poškodbe črevesja. To je lahko še en razlog več, zakaj solatam iz sveže zelenjave dodati še malce sveže bazilike.

Protivnetne lastnosti za preprečevanje številnih bolezni

Eugenol v eteričnem olju bazilike je pogosto deležen precejšnje pozornosti in znanstvenih raziskav, saj gre za snov, ki lahko blokira aktivnost encima, imenovanega ciklooksigenaza. Številna protivnetna zdravila delujejo zelo podobno. Zaradi eugenola tako baziliko uvrščamo med protivnetne rastline oziroma živila, ki so lahko koristna pri številnih boleznih, povezanih z vnetjem v telesu. Tako lahko bazilika na primer pomaga ljudem z revmatoidnim artritisom in vnetnimi črevesnimi boleznimi.

Bazilika za normalno delovanje srčno-žilnega sistema

Poleg omenjenih koristi za zdravje pa je bazilika tudi izvrstno živilo za vaše srce oziroma srčno-žilni sistem. Gre namreč za zelo dober vir vitamina A, saj vsebuje veliko karotenoidov, med njimi udi betakarotena. Kot morda že veste, se betakaroten v telesu pretvori v vitamin A. Betakaroten pomaga ščititi  epitelijske celice (celice, ki obdajajo številne telesne strukture, med drugim tudi krvne žile) pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, poleg tega pa preprečujejo kopičenje škodljivega holesterola v stenah krvnih žil. Tako bazilika posredno preprečuje aterosklerozo, ki predstavlja zelo visoko tveganje za srčni napad in kap. Oksidativni stres lahko vpliva tudi na pojav številnih drugih bolezni, na primer astme, osteoartritisa in revmatoidnega artritisa. Betakaroteni iz bazilike lahko tako upočasnijo napredovanje teh bolezni oziroma ublažijo simptome, saj zaščitijo celice pred nadaljnjo škodo. Bazilika je tudi dober vir magnezija, ki je zelo pomemben za srčno-žilni sistem, saj omogoča mišicam v krvnih žilah, da se razširijo. To izboljša pretok krvi in prepreči neenakomeren srčni utrip, s tem pa resnejše težave s srcem in ožiljem.