Vaše delo naj vas veseli!

Delo in zaposlitev

Ste iskalec zaposlitve ali pa že kar nekaj časa razmišljate, da bi si poiskali novo službo in ne veste katero delo bi opravljali. Vprašajte se, kaj vas pravzaprav veseli.

V službi preživimo večino časa, zato boste tudi v zasebnem življenju veliko bolj zadovoljni, če boste v svojem delu uživali. Razmislite, kaj so vaša močna področja dela. Kaj vas veseli v privatnem življenju, na katerih področjih ste najbolj iznajdljivi in hitri. Na katerih področjih se počutite sproščeno.

Če še vedno ne veste, kaj bi v življenju počeli oziroma katerega dela bi se lotili, si pomagajte z nekaj enostavnimi koraki. Najprej si napišite širši in nato še ožji seznam del, ki vas zanimajo in ki bi jih z veseljem opravljali. Potem pa se pri vsaki alineji, ki ste jo napisali vprašajte nekaj sledečih vprašanj. Pri tem ocenite sami sebe in skušajte biti kar se da objektivni. Nato isti vprašalnik postavite še družini ali prijateljem, do boste dobili širšo sliko, o tem kako vas vidijo drugi.

  1. Kakšno je vaše realno znanje?
  2. Katero so moja močna področja?
  3. Kaj me veseli v zasebnem življenju?
  4. V kakšnem okolju bi radi preživljali večino časa?
  5. Ali raje delate sami ali v skupini?
  6. Ob kakšnih ljudeh se počutim sproščeno?
  7. Kakšno delo bi opravljali, da bi bili nanj ponosni?
  8. Kaj vas osrečuje?

Ko ste si napisali seznam in odgovorili na vprašanja, poiščite skupne točke med delom in vašimi odgovori. Prečrtajte nekompatibilne in obkrožite primerne. Zraven le-teh si zapišite možne zaposlitve in poiščite možne delodajalce. Morda ste se odločili, da si ustvarite lastno podjetje in da ne sodite v noben okvir že obstoječih ponudnikov dela. V obeh primerih obstaja na trgu dela več ponudnikov, ki vam nudijo pomoč pri iskanju zaposlitve ali pri zagonu lastnih idej.

Zavedati se morate, da nobeno delo ne prinaša konstantnega 24 urnega zadovoljstva. Vsekakor pa je pomembno, da se vsak dan radi odpravljate na svoje delovno mesto, da se tam počutite sproščeno. Da vas delovno okolje napolni z energijo in vam da nove ideje za prihodnost. Pomembno je, da delo, če se le da, zaključite na delovnem mestu in negativnih stvari ne prinašate s sabo domov.

Ko ste se dodobra informirali in raziskali potencialne delodajalce in ste našli dobre rešitve, ste naredili tisto, kar večina ljudi ne naredi nikoli v življenju, saj ste na poti do poklica, ki je resnično pravi za vas. Tako vas bo delo, ki ga boste opravljali veselilo.