7 korakov do zdrave in visoke samopodobe

koraki do visoke samopodobe

Ker sem dolgo časa sabotirala svojo samopodobo, sem se odločila, da potrebujem spremembo. Naslednji koraki so mi bili v veliko pomoč.

  1. Bodite hvaležni.

Bodite hvaležni za vse v življenju. Za začetek ustvarite seznam 100 vidikov svojega življenja, za katere ste hvaležni. Nato vsak dan na seznam dodajte vsaj še en vidik. Cenitev napisanega vas lahko popelje v višave na vseh ravneh.

  1. Priznavajte svoje osebne lastnosti.

Pomislite na tri do 10 oseb, živih ali pokojnih, ki jih občudujete in spoštujete. Ustvarite seznam lastnosti, ki jih občudujete pri vsaki osebi. V drugih smo sposobni videti vse, kar je že v nas samih. Kaj vam ta seznam pove o vas samih? Kako se ob tem počutite?

  1. V ljudeh iščite dobro in jim omogočite, da tudi oni vidijo dobro v vas.

Ko v drugih ljudeh prepoznamo dobro, s tem povečamo tudi veličino dobrega v nas samih. In obratno. Če se osredotočimo na pomanjkljivosti drugih, tudi pri sebi ne moremo najti pozitivnega in dobrega. Ljudem torej omogočite, da vidijo vaš pravi jaz.

»Verjemite sami vase. Zaupajte svojim zmožnostim! Brez skromnega, a upravičenega zaupanja v svoje moči ne morete biti uspešni ali srečni.« – Norman Vincent Peale

  1. Sebe in druge obravnavajte kot izjemno dragocene.

Imejte radi sami sebe. Bodite prijazni do sebe. Nihče ni boljši ali slabši kot vi. Dragoceni ste, ker obstajate.

»Ko imate sami sebe zares radi, takrat ego ne obstaja. Skozi vas sije zgolj vaša resnična osebna vrednost.«

Do drugih gojite spoštovanje, usmiljenje in prijaznost. Ko z ljudmi komunicirate na način, za katerega bi si želeli, da drugi komunicirajo z vami, izkusite svojo vrednost. Morda se sliši osladno, a ko čutiš ljubezen do vsakogar, ki ti prekriža pot, so rezultati čarobni!

  1. Ustvarite vizijo svojih zmožnosti.

Vizualizirajte si podobo sebe – osebe, za katero želite, da postanete. Kaj je tisto najvišje in najboljše, kar si lahko zamislite? Če si jo lahko predstavljate, jo lahko tudi uresničite! Imate priložnost, da postanete tisto, kar si želite! Občutite, kaj pomeni imeti vizijo realnosti!

  1. Svojo vizijo ubesedite.

Besede so še močnejše od misli. Glasno povejte svojo vizijo med tem, ko stojite pred ogledalom. Svojo vizijo ubesedite tudi pisno in ji morda dodajte še fotografije. Ustvarite slikovne panoje, foto album ali pa celo animacijo. Nekaj afirmacij za višjo samopodobo:

»Rad/rada se imam in sprejemam se.«

»Lahko sem kdor koli, za kogar se odločim.«

»Sem samozavesten/samozavestna in cenim se.«

  1. »Zblefirajte« oziroma »fake it ’till you make it«.

Že danes se začnite obnašati tako, kot želite, da bi se obnašali do konca svojega življenja. Takšni, kot si želimo postati, tudi postanemo.

Ko se poveča vaša samozavest, se poveča tudi vaša osebna moč. Kar pogumno!

About Karen Brunger 2 Articles
Karen Brunger je trenerka za komunikacijo in osebnostni razvoj (communication and personal development coach) in ustanoviteljica/vodja International Image Institute Inc, ki deluje na podlagi holističnega pristopa.