Za solarije se odločajo tudi moški

Solarij in moški

V nasprotju z uveljavljenim prepričanjem se rasne in etnične manjšine prav tako odločajo za umetno porjavitev kože. Še posebej je porjavitev razširjena med spolnimi manjšinami odraščajočih dečkov.

Podatki izvirajo iz raziskave iz leta 2015, kjer so strokovnjaki proučevali razširjenost tveganega vedenja za zdravje med najstniki. Predhodne študije so namreč že dokazale, da imajo moški v spolnih manjšinah najpogosteje raka kože – tveganje je skoraj podvojeno pri homoseksualcih. Rezultati raziskav so pokazali, da se homoseksualni moški odločajo za porjavitev kože v skoraj enakem deležu kot heteroseksualne belke.

Čeprav so solariji za mladoletnike v določenih zveznih državah ZDA prepovedani, pa te omejitve ne veljajo povsem. Ker lahko izpostavljenost UV-žarkom sproži sprostitev naravnih opioidov v možganih, je možno, da se homoseksualni temnopolti moški odločajo za porjavitev kože zaradi lajšanja fiziološkega stresa, ki je posledica diskriminacije, predsodkov, šikaniranja zaradi spolne orientacije in/ ali rase oziroma etične pripadnosti.