Kako premagati celulit in koži vrniti zdravje

Celulit - kako ga odpraviti

Celulit nastane zaradi sprememb v veznem in maščobnem tkivu. Pojavi se zaradi različnih vzrokov, predvsem pa zaradi nepravilne prehrane, ki povzroči spremembe v vezivnem in maščobnem tkivu. Z medicinskega stališča je celulitis odsev fiziološkega popuščanja kožne napetosti. V koži se pojavijo široke pore, med maščobnimi blazinicami pa se razmnožuje vmesno vezivo tkiva. Koža postane nabuhla, blazinasta in podobna pomarančni lupini.

Celulitis imajo številne ženske, ne pojavlja pa se enakomerno po vsem telesu. Značilna mesta so: zunanje strani nadlahti, stranski deli hrbta, zadnjica, bedra, zadnji in stranski deli stegen ter notranja stran kolena.

Celulit je najbolj izrazit pri ženskah

Celulit opazimo samo pri odraslih ženskah in starejših ljudeh, otroci ga ne dobe, ker je njihova koža trda, napeta ter brez gub in vsebuje veliko elastičnih vlaken, ki pa se s starostjo redčijo. K nastanku celulitisa prispevajo hormonalne motnje, duševna labilnost, pomanjkanje vitamina C in bakra, kar zmanjšuje sintezo vezivnega tkiva. Na tvorbo vezivnega tkiva vplivajo tudi presnovne motnje in nekatere strupene snovi, npr. nikotin, ki spremeni in razredči elastična vlakna ter škoduje koži in stenam ožilja. Maščobne celice se povečajo, v sestavi maščobnih kislin pa se poveča količina trigliceridov. Žilice, ki oskrbujejo kožo, so tanke in uničene, zato je preskrba s kisikom močno omejena. Tkivo postane gobasto, ker je izločanje strupenih snovi pri presnavljanju celic prepočasno. Takšne motnje v obtoku vodijo po eni strani do kopičenja ogljikovega dioksida in strupenih snovi, na drugi strani pa se zmanjša  koncentracija kisika in dovod hranljivih in obrambnih snovi. Kopičene strupenih snovi in pomanjkanje kisika povzroči bohotenje maščobnih celic, pretirano povečane maščobne celice pa še bolj zožijo krvne žilice.

Na nastanek celulitisa vpliva tudi moda in način oblačenja, saj tesne hlače, stezniki ali kavbojke pritiskajo na krvna obtočila v medenici in spodnjih okončinah, predvsem pa na stegnih.

Na slabši krvni obtok vplivajo še dolgo in premočno sončenje, ohlapnost mišic, ploska noga in celo premočno ogrevanje stanovanj. Iz vsega povedanega lahko povzamemo, da je nastanek celulitisa rezultat  delovanja številnih dejavnikov, ki se med seboj lahko še dopolnjujejo, zato moramo pri preprečevanju celulitisa upoštevati vse, če hočemo doseči uspeh. Celulita navadno ne moremo popolnoma odpraviti, dosežemo lahko le to, da celulitični predeli niso več tako neestetski. Popolnoma lahko preprečimo nastanek celulitisa samo pri zelo mladih ženskah.

Zdravljenje in preprečevanje

  1. Zdravilo, ki pospešuje prekrvavitev kapilarno venalnega obtoka, je vitamin C, ki se v naravi nahaja v sadju in zelenjavi.
  2. Hrana celulitičnemu tkivu ne sme pretirano dovajati maščob, zato naj bo preprosta. Vsebovati mora beljakovine, sadje in zelenjavo, izogibati pa se moramo sladkarijam in jedem z veliko energijsko vrednostjo.
  3. Tudi s TELOVADBO in pravilnim dihanjem lahko veliko pripomoremo, saj zmanjšamo venozni zastoj. S pomočjo kisika se celice čistijo, zmanjša se kopičenje strupenih snovi, s tem pa odpadejo pogoji, ki so pospeševali nastanek celulitisa. Gibe pri telovadnih vajah moramo uskladiti z dihanjem in se po končani vaji sprostiti.
  4. Celulitične predele masiramo z nežno in ne premočno masažo. Lahko uporabljamo določene pripomočke, s katerimi krožimo po prizadetih delih telesa, predvsem po notranjih predelih kolen in zgornjih delih stegen.
  5. Na celulitis dobro deluje KOPANJE IN PLAVANJE, posebno v morski vodi, saj vsebuje različne soli, kot so kalij, kalcij, jod in magnezij. Učinkovita je tudi podvodna masaža, ki jo lahko usmerimo na celulitično tkivo.
  6. Zeliščarji so opazovali ugoden vpliv nekaterih zelišč na celulitično spremenjeno tkivo. Za čiščenje in boljše odvajanje vode priporočajo čaj iz PETERŠILJA, ČEŠNJEVIH PECLJEV ali JABOLČNIH OLUPKOV. Popiti moramo štirikrat na dan po eno skodelico čaja. Na kožne spremembe tudi ugodno delujejo ALGE in BRŠLJAN. Iz bršljana delajo tudi anticelulitične kreme in obkladke. Sami pa lahko bršljan zmanemo in vtremo v kožo ali ga kot kašnat obkladek za več ur položimo na prizadeta mesta. Lahko pa tri pesti bršljanovih listov namočimo za 24 ur v mrzlo vodo in nato z njo namažemo prizadete površine.

Če hočemo zares uspeti, moramo uravnovesti telesno delovanje z duševno sprostitvijo. Dosežemo jo z veliko spanja, s telovadbo in z zmernim gibanjem v naravi ter urejenim načinom življenja.