Masaža: Obilje pozitivnih učinkov

Masaža, pozitivni učinki

Masaža je tehnika manipulacije mehkih struktur telesa z namenom preprečiti ali omiliti bolečino, neudobje, mišične spazme in stres, kakor tudi izboljšati zdravje in splošno počutje. Dotik je glavna vsebina masaže. Maserji se naučijo različnih specifičnih tehnik masaže, pri izvajanju pa uporabljajo tudi svoj občutek, znanje in izkušnje, da določijo pravilno količino pritiska, da najdejo občutljiva področja in tudi druge težave v mehkih strukturah z namenom pomagati drugemu.

Masaža ima veliko pozitivnih učinkov: fizično sprostitev telesa; poveča metabolizem in elastičnost tkiva; raztegne in sprosti mišice ter jim povrne elastičnost in gibljivost; stimulira izločanje endorfinov; zmanjša bolečine; odstrani mišične strdke in mehča brazgotine; poveča obseg giba in mišično zmogljivost; pospeši izpiranje snovi, ki povzročajo mišično napetost; pospeši regeneracijo; izboljšuje krvni in limfni pretok; izboljša se tonus kože; poživi ali pa sprosti centralno in periferno živčevje; zniža se krvni tlak in frekvenca srčnega utripa; učinkuje na notranje organe – direktno in indirektno preko živčevja; okrepi se delovanje imunskega sistema; sprostitev in izboljšanje psihičnega počutja; poveča se zavedanje lastnega telesa; izboljšata se pretok in sprejemanje energije.

Masaža, ob sodelovanju drugih strokovnjakov, zavzema tudi pomembno mesto v rehabilitaciji športnih poškodb. Z njo iztiskamo vnetno tekočino, kasneje pa mobiliziramo mehka tkiva.  Masaža je dobrodošla dopolnitev v športnem treningu, ga pa ne nadomešča, niti kakšnega dela treninga, npr. temeljitega ogrevanja in raztezanja mišic.

Skalarni valovi

Delci, ki preskakujejo iz nemanifestiranega (iz praznine, iz 4D hiperprostora, iz energije nične točke) v našo 3D realnost, so fotoni, torej delci z maso nič. Pri tem ne gre za neposreden prenos energije iz praznine v 3D svet, ampak se energija ustvarja ob trkih teh fotonov z različnimi subatomskimi delci, katere premaknejo v višje energijsko stanje, hip zatem pa se takšni fotoni že vrnejo nazaj na 4D raven – zato, ker niso dovolj stabilni, da bi ostali v naši 3D realnosti. Na ta način ustvarjajo t.i. skalarne valove. (V Rusiji so za te valove lansirali še eno ime – torzijsko polje (torzija – lat. zasuk), to pa zato, ker  ima skalarni val spiralni vzorec.)

Skalarne valove je odkril in tudi znal proizvajati že Nikola Tesla. Ena od njegovih bolj zanimivih tez, ki obrača na glavo tako klasično fiziko kot Einsteinovo relativnostno  teorijo, je tim. teorija skalarnih valov. Osnova zanjo je Teslovo prepričanje, da normalni vakuum ne le da vsebuje elektromagnetno  moč, temveč ima tudi veliko napetost, s čimer povzroča spremembe v časovno prostorskih odnosih. Ker se gibljejo v štiridimenzionalnem prostoru in so hitrejši od svetlobe, imajo tudi več oblik gibanja kot valovi v tridimenzionalnem prostoru. Tesla je s tem postavil temelje teoriji super-relativnosti, ki podira postulate Einsteinove teorije, in tako ustvaril plodna tla za “logično” razlago pojavov telepatije, teleportacije, astralnih potovanj in morda celo reinkarnacije.

Masaža druge vrste

Z uporabo skalarnih valov pri masaži sem začel pred kratkim v sklopu energijskih masaž. Prej sem delal predvsem z reiki energijo, ki je drugačne vrste. Pri masaži je manj uporabna, ker deluje bolj v razvoju samozdravljenja, krepitvi pretoka energije in odpiranju energijskih centrov. Ta proces pa je dolgotrajnejši kot uporaba skalarnih valov. Energija skalarnih valov deluje natančno na tistem mestu in na način, kot je potreben. Skalarni valovi ne delujejo samo na fizičnem nivoju, ampak hkrati tudi na drugih. Pomagajo nam, da se povežemo s svojo izvorno energijo in tako ustvarjamo novo realnost.

Pri delu s skalarnimi valovi v masaži se lahko osredotočimo samo na odpravo določene težave, npr. mišične zategnjenosti v ramenskem obroču. Učinkuje pa tako, da se mišice bolje in hitreje sprostijo, lažje in hitreje lahko maser začne masirati globinsko. S klasično masažo je potrebnih več zaporednih masaž za dosego podobnega stanja. To lahko traja tudi dva do tri mesece redne tedenske masaže.

Način uporabe skalarnih valov je podoben kot pri terapiji s ponovno povezavo, samo da je krajši in skoncentriran na določeno mišico ali del mišice. Gre za odkrivanje energijskih blokad, ki vplivajo tudi na fizično počutje in vzpostavitev ravnovesja. Predhodno je dobrodošlo, da ima človek že kakšno izkušnjo z delom z energijami, še boljše pa je, da ima izkušnje prav s to vrsto energije.

Večja učinkovitost masaže

S kombinacijo masaže in energijske terapije se tudi bistveno zmanjša občutljivost za bolečino, hitreje se lahko zmasira mišične vozle, nekateri pa celo takoj izginejo. V nekem primeru izredne bolečinske občutljivosti sem na področju mišičnih strdkov oz. vozlov npr. masiral s fizično močjo ena od deset, kar je primerljivo z močjo pritiska potrebnega za izklop mobilnega telefona in ni učinkovito. Čez kakšen teden in neposredno po terapiji s skalarnimi valovi ter z uporabo le-teh med masažo pa so se strdki zmanjšali za polovico in bolečine so bile zanemarljive, pri tem pa sem lahko delal z večjo močjo – osem od deset.

Drugi pomembni učinki so še: hitrejša sprostitev napetosti v mišicah in globinsko delovanje masaže. Tisti, ki so bolj senzibilni, opažajo, da masaža tudi učinkuje direktno na notranje organe, kar zaznavajo kot prijetno in blagodejno. Sam pa na podlagi intuitivnih uvidov ocenjujem, da takšna masaža seže v globino do osem centimetrov. Slednje je odvisno od mišične mase in napetosti le-te. Kadar je mišična masa manjša in je bolj sproščena, je učinek globlji. Še en pomemben vidik masaže s to tehniko je večja psihična sprostitev v primerjavi s klasično masažo. Nekateri jo tudi navdušeno opisujejo kot prijetno duhovno izkušnjo, odvisno tudi od predhodnega počutja. Če je počutje pred masažo slabo, je po masaži dobro. Če pa je dobro, je po masaži odlično, vedno pa se izboljša.

Masaža zahteva poznavanje tehnik, fizično moč in druga znanja. Pomembna sestavina pa je tudi individualnost maserja in masiranca. Za izvajanje masaže je ključna osebna zrelost in naravnanost, tudi toplina, senzibilnost, diskretnost, empatija, ljubeč pristop do dela, drugače se lahko masaža spremeni v mehansko zaporedje ponavljajočih se gibov. Čeprav je masaža mnogokrat preprosta, je njen učinek globok in daljnosežen.

Viri:
David Ravnik. Masažna umetnost – zbirka vsebin osnovnih tečajev
Susan Mumford. Masaža za sprostitev in zdravje
Marjan Ogorevc. Alternativna medicina v športu